Fidelity: Reactie op noodmaatregel Fed

Fidelity: Reactie op noodmaatregel Fed

Fed
Federal Reserve.jpg

Voor het eerst sinds de financiële crisis in 2008 heeft de Fed een noodmaatregel genomen, ditmaal in de vorm van een renteverlaging van 50 basispunten, om de markten gerust te stellen.

“Dit is een sterk signaal van de beleidsmakers en het was slim van ze om vroeg met zo’n reeds verwachte rentestap te komen”, zegt econoom Anna Stupnytska van Fidelity International in een reactie op de maatregel. “Toch zal de Fed de komende weken mogelijk met verdere versoepeling moeten komen, en is daar kennelijk toe bereid. Hoewel monetaire versoepeling goed is voor het sentiment, moeten centrale banken niet geïsoleerd handelen; ook overheden zouden moeten ingrijpen met goed getimede en doordachte stimuleringsuitgaven ter ondersteuning van de economieën die het niet alleen door het virus zelf moeilijk hebben, maar ook door de preventieve maatregelen die – in sommige gevallen – de economische activiteit tot stilstand hebben gebracht.”

Stupnytska acht het waarschijnlijk dat andere grote centrale banken, zoals de Royal Bank of Canada en de Bank of England, spoedig de maatregel van de Fed gecoördineerd navolgen. Lees hier het volledige commentaar van Stupnytska op de rentestap van de Fed.

De financiële markten waren aanvankelijk stoïcijns onder de berichtgeving over het covid-19-virus, tot de plotselinge verkoopgolf van vorige week. Dat betekent dat niet alleen de ontwikkelingen rondom het virus moeilijk te voorspellen zijn, maar ook hoe de markten erop reageren. Of in de woorden van portefeuillebeheerder George Efstathopoulos, multi-assetbelegger bij Fidelity International: “Eigenlijk vinden we de volatiliteit minder verrassend dan het feit dat deze pas zo laat de kop opsteekt. Inmiddels wijzen de recente marktschommelingen erop dat de markt lang niet meer zo gelaten is als tijdens de eerste stadia van de virusuitbraak.”

Paras Anand, CIO Asset Management in de regio Azië-Oceanië bij Fidelity International denkt dat de aanvankelijke gelatenheid op de markten mogelijk te verklaren valt door de ervaring van beleggers met vorige virusuitbraken: “Kennelijk dachten veel mensen dat de les van vorige keren is dat markten – na een periode van aanvankelijke volatiliteit – uiteindelijk hoger eindigen. Dat was weliswaar bij de uitbraken van zowel SARS als H1N1 het geval, maar die vonden plaats kort na een aanzienlijke periode van neergaande aandelenmarkten (respectievelijk na het uiteenspatten van de internetzeepbel en in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis). Een belangrijk verschil met toen is dat we nu in een van de langst durende marktstijgingen in de geschiedenis (mogelijk zelfs de eindfase daarvan) zitten.”

Wat volgens Anand ook meespeelt is dat de verlaagde winstprognoses van bedrijven ‘contraire optimisten’ van beleggers hebben gemaakt. “Ze hopen dat overheden en centrale banken liquiditeit blijven verschaffen, in eerste instantie om de economische impact te verzachten, maar ook om heel specifiek de koersen op korte termijn te ondersteunen. De afgelopen jaren hebben beleidsmakers wereldwijd met succes dit recept gevolgd: kies bij de afweging tussen het inzakken van de economische vraag en het verschaffen van liquiditeit altijd voor dat laatste!”

“Door herhaaldelijk gebruik van dit recept zijn de waarderingen in veel segmenten van de markt al aardig verschoven ten opzichte van de onderliggende fundamentals. Ik heb de afgelopen maanden al vaker gewezen op de mogelijkheid dat er een terugtrekkende beweging op de markten aankomt. Hoewel we denken dat er nu koopkansen kunnen zijn – vooral in Azië en opkomende markten – doen beleggers er ook verstandig aan om er rekening mee te houden dat deze recente zwakte nog wel even kan blijven duren – vooral als dat veelgebruikte recept niet meer werkt.”

Dit document is uitsluitend bedoeld voor beleggingsprofessionals; particuliere beleggers mogen zich er niet op te baseren.

Beleggers dienen er nota van te nemen dat ingenomen standpunten mogelijk niet langer actueel zijn en dat er mogelijk reeds naar gehandeld is.

Gesimuleerde in het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicatie voor de toekomst.

Voorspellingen vormen geen betrouwbare indicatie voor de toekomst.

De hamvraag is nu:

Hoe ga je als belegger het beste om met deze onzekerheden en de volatiliteit die eruit voortkomt?

Paras Anand geeft deze tips:

Vermijd deze neigingen

“Op dit soort momenten loont het de moeite om van bepaalde neigingen in menselijk gedrag bewust te zijn én om je beleggingsprincipes te blijven naleven. De meest voor de hand liggende respons op dit soort situaties is angst. Dat is een reactie die in menselijk gedrag is ingebed om snel op gevaar te kunnen reageren. Het is echter niet bepaald een geschikte manier om beleggingen te beschermen. Dergelijke emoties zijn een product van menselijke neigingen. Een voorbeeld daarvan is dat beleggers de neiging hebben om hun beslissingen te baseren op het recentste nieuws in plaats van op historische voorbeelden en naar de lange termijn te kijken. Warren Buffett heeft gezegd: wat we van de geschiedenis leren, is dat mensen niet van de geschiedenis leren. Wanneer beleggers te angstig of te hebzuchtig worden, verschuilen ze zich soms achter het idee dat alles dit keer anders is. Meestal hebben ze daar achteraf spijt van.”

"Kuddegedrag is ook een diepgewortelde neiging die maakt dat mensen de handelingen van een grotere groep nadoen, vertrouwend op de "wijsheid" van de menigte, zelfs wanneer deze wijsheid irrationeel is. Een stijgende of dalende markt geeft sommigen de impuls om die trend te volgen. Dit kan een negatief effect hebben wanneer markten volatiel zijn. Een belegger die in een dalende markt zijn stukken verkoopt kan bijvoorbeeld een eventueel herstel mislopen wanneer Chinese onshore-aandelenmarkten na de Nieuwjaarsvakantie weer opengaan. Omgekeerd kan het tot verliezen op lange termijn tot verliezen leiden als je een enthousiaste menigte in een marktbubbel volgt.”

“Uit onderzoek is gebleken dat beleggers gevoeliger zijn voor verlies dan voor winst, wat tot gedrag leidt dat meer gericht is op het vermijden van verlies dan op het maximaliseren van beleggingsrendementen. Dit is duidelijk met name relevant bij dalende koersen.”

Beleggingsprincipes blijven volgen

“Naast het onderkennen en in toom houden van deze neigingen, is het ook nuttig om uw portefeuille tegen het licht te houden om te controleren of deze nog consistent zijn met de belangrijkste beleggingsprincipes, zoals een goede spreiding. Dat kan er in de huidige context op neerkomen dat u posities uitbreidt in beleggingen die kunnen profiteren van een vlucht naar veilige havens naarmate het virus zich verder verspreidt, en in andere beleggingen die goed zijn gepositioneerd om snel op te veren zodra de omstandigheden weer normaliseren. Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat u probeert de markt te timen, want daarvan is aangetoond dat het in verschillende beleggingscategorieën slecht is aangetoond voor het rendement op lange termijn (zie de grafiek hieronder).”

“Zoals we hebben gezien, kunnen markten scherp reageren op potentiële bedreigingen, maar ze kunnen ook snel stabiliseren en zich dan uiteindelijk herstellen. Daarom is het belangrijk om niet te veel te focussen op kortetermijnschommelingen, hoe krachtig ze ook mogen lijken, en in plaats daarvan te beleggen in bedrijven van goede kwaliteit, die op lange termijn duurzame rendementen kunnen blijven genereren."