ASI: Opkomende markten aantrekkelijk ondanks coronavirus

ASI: Opkomende markten aantrekkelijk ondanks coronavirus

Emerging Markets
Wereld.jpg

Ondanks de coronacrisis liggen er voor beleggers goede kansen in staatsobligaties uit opkomende markten. Zij doen er echter goed aan om beleggingen te mijden in landen die de afgelopen jaren sterk afhankelijk waren van toerisme en grondstoffen, zoals Thailand, Maleisië en sommige Latijns-Amerikaanse landen.

Dat zegt Irene Goh, multi-assetspecialist bij Aberdeen Standard Investments, in een analyse van de markten na het uitbreken van de coronacrisis.

Hoofdpunten:

  • Het coronavirus ontwricht de wereldeconomie op de korte termijn, maar China heeft in reactie op de uitbraak zijn monetair beleid versoepeld. Wij verwachten ook een verdere versoepeling van het Chinese begrotingsbeleid. Ook de monetaire verruiming in de VS zal de druk op de opkomende markten verlichten, wat gunstig is voor staatsobligaties uit deze landen.
  • Los van de ontwikkelingen rond het coronavirus had ASI zijn posities in landen als Indonesië, Zuid-Korea en China uitgebouwd. Wij zijn om zowel tactische als strategische redenen ‘overwogen’ in schuldpapier uit opkomende landen, waarbij ook de aanhoudend lage rendementen in de ontwikkelde markten een rol spelen.
  • Ook sommige aandelen uit opkomende markten zijn aantrekkelijk dankzij de rugwind van de monetaire verruiming, al neemt de onzekerheid in de aandelenmarkten toe door de dreiging van een wereldwijd terugvallende groei.
  • Beleggers doen er goed aan weg te blijven van opkomende markten die de afgelopen jaren sterk afhankelijk waren van toerisme en grondstoffen, vooral als in die landen de monetaire positie en staatsbegroting niet sterk zijn. Dit geldt onder meer voor Thailand, Maleisië en sommige Latijns-Amerikaanse landen.