Schroders: Noodzakelijke zorginnovatie biedt aantrekkelijke beleggingskansen

Schroders: Noodzakelijke zorginnovatie biedt aantrekkelijke beleggingskansen

Asset Management Technology
John_Bowler_1378 686Kb (1).JPG

Innovatie in de gezondheidszorg is een aantrekkelijk beleggingsthema. De behoefte aan zorg ontwikkelt zich rechtevenredig met de langere levensverwachting, stelt John Bowler, Fund Manager, Global Healthcare, bij Schroders.

Langer leven met meer ziekten

De toegenomen levensverwachting in veel landen gaat gepaard met een hoger risico op chronische ziekten en dus een hogere vraag naar diensten in de gezondheidszorg. In diverse ontwikkelde landen is de groep 65+ het snelst groeiende cohort. De overbelaste zorgbudgetten dwingen tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën die het zorgaanbod efficiënter maken. Daar liggen volgens Schroders groeikansen voor beleggers.

Lag in 1950 de gemiddelde levensverwachting wereldwijd nog op 47 jaar, nu is die gestegen naar 73 en in 2030 zal die 83 bedragen. De voorspelling is dat de groep 65+ in 2040 14,1% van de wereldbevolking uitmaakt, tegen 9,3% nu. In sommige landen ligt dat nog hoger, bijvoorbeeld in het VK 25% en Japan zelfs meer dan 35%. Met de vergrijzing stijgen ook de complicaties in de gezondheid. Ouderdomsziekten zullen toenemen. Bijvoorbeeld diabetes zal naar verwachting dit jaar tot 25,5 miljoen sterfgevallen leiden, terwijl dat in 1990 14,5 miljoen bedroeg.

Zorgbudgetten dwingen tot meer efficiëntie

Ontwikkelde landen geven gemiddeld 10-12% van het BBP uit aan gezondheidszorg. Hier steekt de VS ver bovenuit met 17% van het BBP. Dit zal naar verwachting stijgen naar 25%. Door de vergrijzende bevolking ontstaat er grote druk op de zorgbudgetten.

Maar veel uitgaven aan zorg in ontwikkelde landen zijn inefficiënt en in het ergste geval een regelrechte verkwisting. Patiënten ontvangen bijvoorbeeld onnodige zorg of kwalitatief lage zorg die hun gezondheid niet verbeteren. Veel gezondheidsstelsels maken weinig gebruik van generieke geneesmiddelen, terwijl sommige dure zorg bieden in ziekenhuizen, in plaats van in meer kosteneffectieve instellingen. Dit creëert een grote behoefte voor zorgverleners om de efficiëntie te vergroten en verkwisting te verminderen.

Technologie kan efficiëntie in de zorg vergroten

De rol die automatisering en nieuwe technologie daarin kan spelen wordt duidelijk bij de behandeling van diabetes. De verwachting is dat in 2040 wereldwijd 642 miljoen mensen aan deze ziekte lijden (2015: 415 miljoen). Maar draagbare glucosemeters die dag en nacht de bloedsuikerwaarden meten, reduceren de behoefte aan bloedpriktesten. Dankzij dit apparaat kunnen diabetes-patiënten zelf hun gezondheid monitoren en managen waardoor de vraag naar professionele zorg afneemt.

Innovatie in de zorg leidt tot mooie beleggingskansen

Een effectieve toepassing van technologie beperkt verkwisting, fouten en vergroot de efficiëntie. De ontwikkeling van nieuwe gezondheidstechnologieën neemt snel toe. Bedrijven die daarin vooroplopen kunnen aantrekkelijke beleggingskansen bieden. De waarde van beleggingen in pharma en biotechnologie is tussen 2010 en 2018 met 232% gestegen. In dezelfde tijd steeg de waarde van beleggingen in gezondheidstechnologie met 186%.

Onderzoek van BofA Merrill Lynch voorspelt dat sommige sectoren van de gezondheidszorg kunnen groeien met samengestelde jaarlijkse groeicijfers van meer dan 50% in de periode tussen 2018 en 2025. Bijvoorbeeld de marktomvang voor Big Data (om de patiëntresultaten te verbeteren) en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg zullen naar verwachting met meer dan 50% groeien tot USD 36,1 miljard.