BlackRock: Ongekende disruptie verwacht door demografie, technologie en ESG

BlackRock: Ongekende disruptie verwacht door demografie, technologie en ESG

Outlook
Outlook vooruitzicht (07)

Omdat traditionele beleggingscategorieën beperkte rendementen opleveren, blijven institutionele beleggers de komende twaalf maanden hun beleggingen in reële activa (ook wel bekend als real assets) verder uitbreiden. In Europa is weliswaar sprake van een groeivertraging, maar die wordt grotendeels veroorzaakt door een wereldwijde productievertraging en aanhoudende geopolitieke onzekerheden. De gematigde groei en lage rente die worden verwacht, zijn gunstig voor beleggingen in reële activa, aldus BlackRock in zijn vooruitblik op dit marktsegment.

Enkele hoofdpunten uit de vooruitblik:

Reële activa: ongekende disruptie door demografie, technologie en ESG

Trends als versnellende technologische ontwikkelingen, toegenomen aandacht voor ESG-factoren en demografische ontwikkelingen veranderen de markt voor reële activa op een manier die we nooit eerder zagen. Er is veel meer vraag naar bijvoorbeeld woonruimte en zorginstellingen door bevolkingsgroei, vergrijzing en verstedelijking. Dergelijk vastgoed is wel onderhoudsintensief, wat gevolgen heeft voor het risicoprofiel. Ook de traditionelere markt voor kantoren en winkelruimte verandert, onder meer door de opkomst van flexplekverhuur en webwinkels. De focus op ESG leidt tot steeds strengere ESG-criteria voor vastgoed, dat daardoor steeds verder verduurzaamt. Daarmee verduurzaamt het vastgoed, maar het belemmert bijvoorbeeld ook de groei van e-commerce, omdat het bezorgen van online gekochte bestellingen wringt met de ESG-opvattingen van millennials, die een belangrijke afzetmarkt vormen.

Dergelijke snelle mondiale ontwikkelingen veroorzaken steeds vaker deining in de markt. Tegelijkertijd kent de huidige markt een langgerekte cyclus. Door beide bewegingen moeten beleggingsstrategieën in reële activa worden aangepast, omdat ze anders snel verouderen. Dat vergt creativiteit om nieuwe strategieën te ontwikkelen, maar ook nog steeds discipline om deze systematisch te implementeren.

Vastgoed:

Op de Europese vastgoedmarkt blijft de vraag gezond, ondanks de economische vertraging. In de kantorenmarkt wordt het meeste nieuwe aanbod in de belangrijkste markten snel benut, veelal middels voorverhuur. De vraag van gebruikers blijft gedurende het jaar naar verwachting sterk. In de meeste markten is de leegstand tot een recordniveau gedaald, dus op middellange termijn wordt positieve huurgroei voorzien.

Als de Brexit uiteindelijk wordt afgerond kan de Britse markt aantrekkelijk zijn vergeleken met andere Europese markten. Kantoren in het centrum van Londen leveren aanzienlijk meer rendement op dan andere Europese kernmarkten, met een ongekend hoge marge van bijna 400 basispunten ten opzichte van het rendement op staatsobligaties.

BlackRock prefereert sectoren die cyclische en structurele kansen bieden, zoals studentenhuisvesting en vastgoed voor de sector logistiek, en heeft het liefst beleggingen die betrouwbare inkomsten en kasstromen genereren.

Infrastructuur:

De markt voor Europese duurzame energie blijft snel groeien. De Britse markt bereikte een belangrijke mijlpaal: in het derde kwartaal van 2019 werd voor het eerst meer stroom opgewekt met duurzame energiebronnen dan met conventionele fossiele brandstoffen. De politiek heeft sterk bijgedragen aan de snelle toename van duurzame energieopwekking, en zal dat blijven doen.

Verstedelijking en een sterker milieubewustzijn zijn trends die de vraag stimuleren naar milieuvriendelijker vervoer, waarbij regelgeving de sector steeds sterker ondersteunt, zoals de EU-doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen door transport tegen 2050 met 60% te verminderen.

In de telecommunicatiesector blijft het aantal beleggingsmogelijkheden zich aanzienlijk uitbreiden door de behoefte aan de digitale infrastructuur die nodig is voor de onverzadigbare vraag naar connectiviteit.