DWS: Beleggers blind voor sombere winstverwachtingen China

DWS: Beleggers blind voor sombere winstverwachtingen China

Equity China

De financiële markten hebben de angst voor het coronavirus simpelweg van zich afgeschud en lijken blind voor de sombere winstvooruitzichten. Dat optimisme is niet gerechtvaardigd, want tegenvallende resultaten zijn wel degelijk besmettelijk, blijkt uit de Grafiek van de Week van vermogensbeheerder DWS.

Kort na de paniek over het coronavirus, zijn de financiële markten alweer aan een herstelrally bezig; de S&P 500 staat inmiddels weer op het niveau van voordat de uitbraak wereldnieuws werd.

Dat is opmerkelijk, want zelfs als het virus snel wordt ingedamd, is de economische schade fors. Bovendien blijven de economische kosten nog ver na de piek van het aantal infecties stijgen. Voor bedrijven die afhankelijk zijn van Chinese toeristen of van Chinese consumenten in het algemeen, of bedrijven met productiefaciliteiten in de provincie Hubei, zullen de eerstekwartaalcijfers weinig rooskleurig uitpakken. En dat zal het hele jaar lang zijn effect niet missen.

Dit betekent dat de S&P 500 - net als tijdens de rally van 2019 - opnieuw profiteert van koersstijgingen, zonder dat dit gerelateerd is aan bedrijfswinsten.

Voor 2020 wordt nog steeds een S&P 500 winststijging van 8,5% verwacht, terwijl de verwachtingen van de bedrijfswinsten op de middellange termijn somber zijn. Ofwel: sinds juli 2019 steeg de S&P 500 maar liefst 17%, maar de winstverwachtingen voor 2020 zijn inmiddels met 3,6% gedaald.

Zoals te verwachten zijn de cyclische sectoren hiervoor verantwoordelijk. Defensieve sectoren zoals nutsbedrijven, gezondheidzorg, en vastgoed hebben zo weinig gedaan dat we ze niet eens in de grafiek hebben opgenomen.

De enige positieve uitschieter was wederom de technologiesector, die in 2019 de hoge verwachtingen voor het vierde kwartaal op rij wist te overtreffen. Door de bank genomen is de economische impact van het coronavirus momenteel nog niet zichtbaar in consensusramingen.

Maar waarom gedragen beleggers zich dan toch alsof ze immuun zijn voor besmetting? Wellicht omdat ze er (al te gemakkelijk) vanuit gaan dat besmette patiënten door toediening van het juiste vaccin - steunmaatregelen van centrale banken - toch wel zullen genezen. De People’s Bank of China heeft de eerste injectie inmiddels toegediend.