PFZW en cultuursector ontwikkelen pensioen voor zelfstandigen

PFZW en cultuursector ontwikkelen pensioen voor zelfstandigen

Pension
Pensioen.jpg

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) ontwikkelt op verzoek van en samen met sociale partners in de sector cultuur een pensioen speciaal voor zelfstandigen. Het is de bedoeling in 2021 met een pilot de ruimte uit het Pensioenakkoord te benutten en te onderzoeken of en hoe zzp’ers pensioen kunnen opbouwen bij een pensioenfonds. Het gaat dus om regulier pensioen in de vorm van een pensioenoplossing via de tweede pijler. Dat bestaat tot nu toe niet.

'Sociale partners in de sector cultuur en PFZW onderzoeken sinds 2017 samen met zzp’ers een reguliere zzp-pensioenregeling' vertelt Anne Marie ’t Hart van Platform ACCT (Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve toekomst). 'Zelfstandigen in de sector cultuur verdienen net als werknemers een eerlijk pakket aan arbeidsvoorwaarden. Dat vinden niet alleen de sociale partners, maar ook de overheid en de SER. Eén van deze eerlijke arbeidsvoorwaarden is pensioen.' De SER en de Raad voor Cultuur hebben in 2017 oplossingsrichtingen geformuleerd voor de arbeidsmarktproblemen in de sector in haar rapport ‘Passie gewaardeerd’. Sociale partners in de culturele en creatieve sector zijn hier vervolgens in een Arbeidsmarktagenda mee aan de slag gegaan. Een betaalbare pensioenregeling voor zelfstandigen maakt daar expliciet onderdeel van uit.

Het project is gestart vanuit de behoefte van de culturele sector en houdt rekening met het onregelmatige inkomen en de dynamiek van zelfstandigen. Het idee is dat de opdrachtnemer én de opdrachtgever op fiftyfifty-basis bijdragen aan de pensioenopbouw. Op het normale tarief dat de zzp’er in rekening brengt, komt een opslag. De opdrachtgever draagt eenzelfde bedrag bij en maakt het totaalbedrag over naar een geblokkeerde rekening. Aan het einde van het kalenderjaar wordt het saldo van deze rekening omgezet in een pensioenaanspraak bij PFZW. Vanaf dat moment is het geld niet meer vrij opneembaar. Vóór die tijd kan de zzp’er wel geld opnemen van de rekening.

De pilot zal tevens moeten uitwijzen of het voor de beoogde groep zelfstandigen financieel gunstig is om op deze wijze pensioen op te bouwen.

Peter Borgdorff, directeur PFZW: 'De huidige wet- en regelgeving belemmert de start van deze pilot. Het is nu nog niet mogelijk voor zzp’ers om vrijwillig pensioen op te bouwen in een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds. Dit kan pas na een aanpassing van de Pensioenwet, daar zijn we nu over in gesprek met het ministerie van Financiën en SZW. Gelukkig vertelde minister Koolmees ons zeer enthousiast te zijn dat er wordt gewerkt aan een adequaat pensioen voor zelfstandigen. We hebben dus goede hoop dat we de ruimte krijgen om deze pilot te gaan doen; we koersen erop begin 2021 van start te gaan'.

image006.jpg