DWS: Wat staat er op het prioriteitenlijstje van Lagarde?

DWS: Wat staat er op het prioriteitenlijstje van Lagarde?

ECB
ECB.jpg

Al levert de vergadering van de ECB morgen weinig verrassingen op, het is wel een uitgelezen kans om te ontrafelen wat de prioriteiten zijn van Christine Lagarde. Dat zegt Ulrike Kastens, econoom bij vermogensbeheerder DWS.

Volgens Kastens is het Lagarde er alles aan gelegen om haar plannen voor de middellange tot lange termijn waar te maken. “De ECB heeft zich voor de korte termijn een veel te strak korset aangemeten en kan daarom geen wezenlijke veranderingen in de monetaire beleidsvoering doorvoeren. De ECB staat min of meer op de automatische piloot en dat wordt door een meerderheid binnen de ECB prima gevonden. Bovendien is Lagardes ‘handleiding voor de toekomst’ zodanig strak geformuleerd dat de prikkels om verandering in gang te zetten, nauwelijks aanwezig zijn.”

Kastens verwacht een afwachtende houding van de ECB die er eerst op moet toezien of de maatregelen die in september werden genomen effectief zijn. Kritische vragen over de negatieve gevolgen van het rentebeleid zullen worden gecounterd door de positieve effecten die nog steeds de overhand hebben, denkt de econoom.

“Maar de stand van zaken wordt nauwlettend in de gaten gehouden. En omdat de belangrijkste indicatoren traag reageren, blijven de vooruitzichten lauw. Dat komt in ieder geval tot uiting in de formulering van de ECB dat de risico’s zich op een hellend vlak begeven, wat weer aanleiding is voor een versoepeling van het monetaire beleid van de EU. Overigens zal dit pas veranderen als er sprake is van een economische opleving en de risico’s op bestendige wijze afnemen.”

Kastens denkt dat morgen het officiële startsein wordt gegeven van de strategische herziening die Lagarde eerder al aankondigde. “Ik verwacht nog geen harde uitspraken. De discussie wordt eerst binnen de ECB gevoerd; achter de schermen zal de ECB-voorzitter met de nationale centrale bankiers in conclaaf gaan om tot de nodige consensus te komen. Ik vind overigens haar doelstelling om tegen het eind van dit jaar het beleid van de ECB te hebben herzien, zeer ambitieus.”

Samenvattend verwacht Kastens dat de ECB de markten dit jaar anders zal aansturen dan in 2019. Kastens: “Toch blijft het lopende obligatieopkoopprogramma een stabiele basis voor de vastrentende markten.”