UBS biedt handvatten om klimaatfinancieringsgat te dichten

UBS biedt handvatten om klimaatfinancieringsgat te dichten

ESG-investing Climate Change
Klimaatverandering.jpg

UBS heeft vandaag het Climate Aware framework gepubliceerd dat kan helpen om het klimaatfinancieringsgat te dichten. Hoe dit gat zo snel mogelijk te dichten, staat hoog op de agenda tijdens het World Economic Forum in Davos.

Beleggers zoeken steeds meer naar manieren om hun kapitaal op zo’n wijze te beleggen dat zij bijdragen aan een CO2-armere toekomst. Dit lukt niet altijd want er is nog altijd een tekort aan goede beleggingsmogelijkheden op dit gebied waardoor het klimaatfinancieringsgat groot blijft.

Duurzaam beleggen wordt onder meer bemoeilijkt door de korte termijn beleggingshorizon die alleen kortetermijnklimaatrisico’s vangen en het ontbreekt bovendien aan gestandaardiseerde data over duurzaamheid. Data is van groot belang om kapitaal gericht toe te wijden aan klimaatvriendelijke activiteiten. UBS roept bedrijven dan ook op de richtlijnen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) toe te passen.

Als we de doelstellingen uit het akkoord van Parijs willen behalen dan is er meer dan 90 biljoen dollar nodig voor investeringen in infrastructuur[1], schat de OESO. Over tien jaar moeten bovendien de Sustainable Development goals (SDG’s) van de Verenigde Naties al zijn behaald en het is van groot belang dat iedere sector in de maatschappij zich actief inzet voor aan betere en meer duurzame toekomst, aldus UBS dat het raamwerk beschrijft in de bijgevoegde white paper ‘Becoming climate aware: Mobilizing capital to help meet climate change goals’.

Het framework is gebaseerd op een UBS-strategie dat in 2017 werd opgezet in samenwerking met een groot Brits pensioenfonds. Deze strategie werd in 2018 voor een breder beleggingspubliek toegankelijk en is inmiddels 2,5 miljard dollar groot. De private wealth klanten van UBS kunnen vanaf nu het sustainable investing advies programma volgen om een eigen portfolio te bouwen die gefocust is op klimaatverandering en andere specifieke duurzaamheidskwesties.

Als de beleggingssector niet in actie komt dan zullen aandelenmarkten te maken krijgen met een megaverdamping ter waarde van 2300 miljard dollar, laten recente studies van MSCU en UNPRI zien. Daarentegen levert de transitie naar een CO2-arme economie 2600 miljard dollar aan economische kansen op.

UBS voert een aantal oplossingen op in het white paper. Het pleit voor een betere meetbaarheid voor ESG en klimaatrisico’s zodat ze beter vergelijkbaar en inzichtelijker worden. Ook stelt UBS dat het meer duurzame beleggingsstrategieën gaat aanbieden aan meer klantgroepen.

Suni Harford, bestuursvoorzitter van UBS Asset Management, stelt: “Beleggers hebben de macht in handen om de wereld te veranderen en om via hun beleggingen de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Wij hebben goede hoop dat een groeiende groep beleggers hun waarden en normen laten overlappen met hun financiële doelen en wij werken daarvoor nauw samen met onze klanten.”

Michael Baldinger, Head of Sustainable and Impact Investing bij UBS Asset Management, zegt: “Veel beleggers bestempelen klimaatverandering als een van de grootste systeemrisico’s voor hun portefeuilles. Om hen nog klimaatbewuster te maken hebben wij methoden ontwikkeld die hen helpt om op een structurele wijze dit soort risico’s te herkennen in hun portefeuilles.”