LGIM: Shortgaan op de Argentijnse peso niet langer zinvol

LGIM: Shortgaan op de Argentijnse peso niet langer zinvol

Currency

De koersdaling van de Argentijnse peso is momenteel zo ver gevorderd, dat short gaan op de munt niet langer zinvol is. Dit constateert hoofd Economie Tim Drayson van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Ondanks een wereldwijde groeivertraging zijn er maar enkele landen die in een recessie zitten, te weten Hong Kong en Argentinië. In het door crisis geplaagde Argentinië is de enige handel die daadwerkelijk groeit, die van de clandestiene dollarhandel. Het Zuid-Amerikaanse kampt bovendien met een tekort aan dollars al gevolg van de kapitaalcontroles, de dreigende herstructurering van de staatsschuld en strafheffingen op de handel. De peso verloor de afgelopen jaren meer dan 65% van zijn waarde.

Hoop op verbetering is er nagenoeg niet uit vrees voor een nieuw losbandig beleid door de regering onder leiding van het peronistenduo Fernandez-Kirchner. ‘Short gaan op de peso is lastig door de hoge carry- en wisselkoerskosten. Men houdt rekening met een grote wanbetaling op Argentijnse staatsobligaties’, aldus Drayson.

Volgens Drayson zijn officiële wisselkantoren ‘een bureaucratische nachtmerrie met beperkingen op het aantal dollars dat kan worden ingewisseld’. De banken zijn onaantrekkelijk door enorme kosten en strenge beperkingen bij het opnemen van contant geld. Dit heeft geleid tot kreten van ‘cambio, cambio’ op elke straathoek in het centrum van Buenos Aires.