Eisen verslaglegging pensioenfondsen aangescherpt: IBI Benchmarking stelt survey opnieuw open

Eisen verslaglegging pensioenfondsen aangescherpt: IBI Benchmarking stelt survey opnieuw open

Pensionfunds Rules and Legislation
krant.jpg

De Pensioenfederatie heeft haar compliance-eisen aangescherpt en dringt er op aan dat pensioenfondsen de Aanbevelingen uitvoeringskosten volgen. Dit heeft gevolgen voor de jaarverslaglegging over 2019. IBI Benchmarking heropent daarom de benchmarking survey om zo pensioenfondsen te helpen aan de eisen te voldoen.

Reden voor de aangescherpte eisen van de Pensioenfederatie zijn signalen dat niet alle pensioenfondsen de Aanbevelingen in hun jaarverslagen opvolgen. Een van de onderdelen waar extra nadruk op ligt, is het benchmarken van de uitvoeringskosten en het rapporteren daarover. Dit betekent onder meer dat pensioenfondsen het benchmarkcijfer voor de uitvoeringskosten moeten rapporteren in het jaarverslag over 2019.

Fondsen die geen benchmarkcijfers hebben, kunnen niet aan de compliance-eisen voldoen. Deze fondsen kunnen met terugwerkende kracht een benchmark-survey laten uitvoeren. IBI verwerkt de benchmarkgetallen in een tekstalinea voor het jaarverslag 2019, zodat het fonds in compliance is.

Eerlijk vergelijken met een benchmarkcijfer

‘Uitvoeringskosten van pensioenfondsen houden rechtstreeks verband met het gevoerde beleid. Daardoor verschillen ze in omvang en is het lastig om kosten op de juiste wijze te beoordelen en om fondsen eerlijk te vergelijken. Een benchmarkcijfer is de beste manier om dat te doen. Alleen daarmee vergelijk je appels met appels’, aldus Eric Veldpaus, directeur van IBI Benchmarking.

Toegevoegde waarde

Met behulp van de benchmarkingrapportage van IBI Benchmarking voldoen pensioenfondsen niet alleen aan de strengere eisen voor jaarverslaggeving. Ze kunnen ook:

•                    Uitvoeringskosten monitoren en optimaliseren

•                    De strategie evalueren

•                    De financiële gevolgen van beleidskeuzes toelichten

•                    Relatie leggen tussen prestaties en kosten (bijvoorbeeld rendement en kosten)

•                    Verantwoording afleggen aan deelnemers maar ook Raad van Toezicht

•                    Zich profileren ten opzichte van andere partijen

IBI Benchmarking is een onafhankelijke Nederlandse benchmark, toegespitst op de Nederlandse sector en wetgeving. De organisatie volgt de Aanbevelingen uitvoeringskosten volledig. IBI kan als een van de weinige aanbieders garanderen dat pensioenfondsen met de geleverde rapporten in compliance zijn op het punt van benchmarking.