BlackRock: Dit zijn de geopolitieke risico’s van 2020

BlackRock: Dit zijn de geopolitieke risico’s van 2020

Financial markets Outlook
Wereld.jpg

De recent geëscaleerde situatie tussen Amerika en Iran toont aan dat er ook in 2020 genoeg geopolitieke risico’s zijn om rekening mee te houden. Hoewel de mondiale groei de komende maanden waarschijnlijk stabiliseert en langzaamaan stijgt, en risicovolle beleggingen in 2020 goed gedijen, kunnen geopolitieke gebeurtenissen een grote invloed hebben op de markten. Dat schrijven experts van het BlackRock Investment Institute in hun wekelijkse marktcommentaar.

BlackRock verwacht dat de wereldwijde handelsspanningen dit jaar zullen verschuiven. Er hebben positieve veranderingen plaatsgevonden, zoals de onderhandelingen tussen de VS en China (die vandaag het fase 1-akkoord ondertekenen) en de aankomende handelsovereenkomst tussen de VS, Mexico en Canada. Maar dat positieve beeld kan zomaar veranderen, als een situatie in bijvoorbeeld het Midden-Oosten uit de hand loopt. BlackRock zet de grootste risico’s voor 2020 op een rijtje.

Versplintering

Ten eerste is de wereld op allerlei onderwerpen aan het versplinteren, bijvoorbeeld op het gebied van ideologie, handel en technologie. De technologische ontkoppeling tussen de VS en China komt eraan, wat bedrijven zal dwingen een keuze te maken. De experts van BlackRock denken niet dat het tekenen van het fase 1-akkoord hier op de lange termijn iets aan zal veranderen. Daarnaast wijzen ze op de invloed van politieke polarisatie, die in veel landen te zien is. Zo zullen de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de gevolgen daarvan voor het beleid voor onzekerheid zorgen. BlackRock heeft Amerikaanse aandelen daarom verlaagd naar ‘neutraal’.

Protesten

Ten tweede noemen de experts van BlackRock de toename van protesten over de hele wereld. Ze zien als oorzaak hiervan deels de toename van verschillen in inkomen en welvaart wereldwijd, waarbij sociale media de negatieve stemming faciliteert. Overheden weten vaak niet goed hoe te reageren. Omdat er weinig bewegingsruimte is in monetair en begrotingsbeleid, kan dit voor extra onrust zorgen bij een eventuele economische neergang.

Cybersecurity

De spanningen lopen op verschillende plekken in de wereld hoog op, bijvoorbeeld tussen Amerika en Iran, en Amerika en Noord-Korea. Deze landen hebben de mogelijkheid om aanvallen te doen op cruciale infrastructuur en instituten. De hoeveelheid ransomware-aanvallen neemt toe en steden en landen zijn hier vaak slecht tegen beveiligd. Markten lijken hier te gemakkelijk over te denken: de aandacht voor cyberaanvallen neemt al sinds 2017 af. Om het op veilig te spelen, raadt BlackRock Amerikaanse staatobligaties aan met inflatiebescherming als buffer tegen een eventuele verkoopgolf. Europese en Japanse staatsobligaties zijn hier minder geschikt voor, omdat hun effectieve rendementen lager zijn.