M&G: Obligaties uit opkomende markten, 3 scenario’s voor 2020

M&G: Obligaties uit opkomende markten, 3 scenario’s voor 2020

Emerging Markets Fixed Income Outlook
Aandelenkoersen

2019 was een fantastisch jaar voor wie op jacht was naar rendement, obligaties uit opkomende markten droegen daaraan bij. Dit succes werd gedreven door een mix aan gunstige koersen, de ommezwaai van de Fed en de daaropvolgende Amerikaanse renteverhogingen. Ook werden geopolitieke risico’s, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China, al door de markt ingeprijsd. Dat stelt Claudia Calich, beleggingsstrateeg opkomende markten bij M&G.

Outlook 2020

In 2020 zullen dit soort rendementen niet meer worden behaald. Dit komt doordat koersen, voornamelijk in de spreads en lokale valuta, lager uitvallen dan vorig jaar. M&G schetst drie scenario’s voor rendement in 2020.

In het eerste scenario blijft de situatie onveranderd. In een onveranderde situatie (wat bijna nooit voorkomt in opkomende markten) is de hoogte van het rendement alleen gebaseerd op carry zonder valutaschommelingen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Voor het tweede scenario gaat M&G uit van een bull-markt. Een bull-scenario wordt gestut door een gunstig macro-klimaat waarbij de economie in veel opkomende markten groeit, de economische groei in de VS slechts licht vertraagt, een soepel monetair beleid wordt gevoerd door de centrale banken in ontwikkelde landen en er geen sprake is van oplopende geopolitieke spanningen.

Het laatste scenario gaat uit van een bear-markt. In dit scenario zijn de macro-economische omstandigheden wankel, de wereldeconomie kachelt achteruit en de centrale banken zijn minder soepel in hun beleid, de inflatie stijgt, beleidsfouten stapelen zich op en de geopolitieke risico’s zijn niet van de lucht.

Valuta’s belangrijkste motor

Aangezien weinig centrale banken uit opkomende markten dit jaar blijven hakken in de rente, wordt valuta de belangrijkste motor achter het behalen van rendement. Wereldwijd loopt de monetaire versoepeling van centrale banken ten einde, en dus is er veel minder ruimte voor een rally op lokale rente.

Ondanks gunstige waarderingen van valuta’s uit opkomende markten (in zowel absolute termen en uitstaande obligaties), blijft M&G neutraal wat betreft activaspreiding gezien het huidige geopolitieke klimaat en de bijhorende risico’s die een impact kunnen hebben op de Amerikaanse dollar. Vooralsnog gaat Calich er niet van uit dat activaspreiding een belangrijke rol gaat spelen in de outperformance, maar eerder dient als een oproep aan de marktenen specifieke landen om tail-risico’s goed te managen.

Calich ziet dit jaar vooral kansen in Argentinië, Ecuador en superniche markten als Sri Lanka, Ghana en Ivoorkust. Ook al is schuldpapier uit opkomende markten niet meer heel goedkoop, is het nog altijd ‘betaalbaarder’ dan veel aandelen en bijvoorbeeld Amerikaanse high yield.