LGIM: 2020 potentieel sterk jaar voor aandelenmarkten

LGIM: 2020 potentieel sterk jaar voor aandelenmarkten

Outlook
lars-kreckel.png

Op basis van historische koersontwikkelingen, zouden aandelenmarkten in 2020 vergelijkbare prestaties kunnen neerzetten als het jaar 2019. Dat schrijft Global Equity Strategist Lars Kreckel van de grote Britse vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Kreckel: ‘De laatste acht gevallen waarin de S&P binnen een kalenderjaar meer dan 20% steeg, is de index het jaar daarop ook gestegen, met een mediane opbrengst van meer dan 15%. Bovendien waren de aandelenrendementen in januari historisch sterker dan gemiddeld en in de afgelopen 90 jaar in 65% van de gevallen positief.’

De aandelenstrateeg constateert echter dat beleggers worstelen met twee tegenstrijdige vooroordelen: enerzijds met de beleggingen te baseren op de meest recente informatie en het laatste nieuws, en anderzijds het tijdig herkennen van een ommekeer na periodes van sterke rendementen.

Een buitengewoon positief sentiment zou LGIM negatiever maken over aandelen, maar dit is niet duidelijk gebleken uit de gegevens. ‘Er zijn aanwijzingen voor long biases, zoals systematische, op signalen gebaseerde kwantitatieve strategieën die maximale lange posities voorstaan, maar over het algemeen zien we geen tegengestelde beelden. Tegelijkertijd laten beleggersonderzoeken en de meer kwantitatieve indicatoren momenteel een relatief neutraal sentiment zien’, aldus Kreckel.

Een verandering in de macro-outlook zou LGIM positiever maken over aandelen. ‘Het 'bull'-scenario is er een waar de stabilisatie in wereldwijde groeigegevens verandert in een regelrecht herstel van de groei. Het is een scenario waarin wereldwijde productie-PMI's tot halverwege de 50 stijgen, maar cruciaal is dat de Fed desalniettemin on hold staat, waarmee de Fed het herstel dus niet vertraagt.

Nadat het recessierisico eind vorig jaar was verdisconteerd, konden beleggers vervolgens voorsorteren op een groeiversnelling. Als de sentiment-slinger helemaal terug zou gaan van angst naar hebzucht, zouden markten zelfs voorbij kunnen schieten en het dubbelcijferige jaar kunnen leveren dat historisch gezien de neiging had 30%+ rendementen te volgen.

LGIM benadrukt dat er te veel optimisme heerst rond de zogenaamde 'fase 1'-handelsovereenkomst tussen China en de VS, en dat er niet genoeg voorzichtigheid is rond de primaire verkiezingen bij de Democraten, inclusief de kans dat een minder marktvriendelijke democratische kandidaat wint.