Schroders Outlook 2020: Mooie kansen voor actieve beleggers onder oppervlakte

Schroders Outlook 2020: Mooie kansen voor actieve beleggers onder oppervlakte

Outlook
Johanna Kyrklund 126Kb.jpg

Op het eerst gezicht zien de marktwaarderingen er minder aantrekkelijk uit, maar wie iets dieper graaft, vindt genoeg redenen voor actieve beleggers om enthousiast te worden over 2020, meent Johanna Kyrklund, hoofd multi-asset beleggingen bij Schroders.

Een nieuw decennium breekt aan, maar een feeststemming zou niet gepast zijn. Anderzijds is er volgens Kyrklund ook geen reden om pessimistisch te zijn. De afwezigheid van inflatie biedt de centrale banken de ruimte om een pro-actiever beleid te voeren, daarnaast zijn er ook tekenen dat de geldvoorraad stabiliseert.

Kyrklund ziet twee uitdagingen opdoemen in 2020. Enerzijds neemt het effect van de overheidsstimulering in de VS af, anderzijds vormen de handelsspanningen tussen de VS en China een risico. Dat maakt de markten sterk afhankelijk van liquiditeit. Zij hebben leren vertrouwen op de effecten van QE, het veelgeprezen beleid waarbij centrale banken enorme hoeveelheden staatsobligaties of andere financiële activa hebben gekocht om liquiditeit in de economie te injecteren. Een van de effecten is dat de obligatierendementen worden gedrukt en daarmee hogere waarderingen van aandelen worden onderbouwd. Ondanks de afbouw van QE, voorziet zij een gestage opmars van de aandelenmarkten.

Selectief in credit, aandelen stijgen gestaag verder
In 2019 leidde de daling van de obligatierente tot hogere waarderingen van andere beleggingscategorieën. De verwachting dat de obligatierente zal stijgen, is beperkt, omdat een nadrukkelijk economisch herstel uitblijft, de inflatie laag is en de institutionele vraag naar rendement aanhoudt. Dit geeft enige steun aan de aandelenmarkten, al ontbreekt het daar ook aan een trigger voor hogere waarderingen. Kyrklund pleit voor een selectieve benaderingen van de markten.

De winstverwachtingen voor 2020 zijn - met name in de VS - hoog te noemen. De VS bevindt zich in een late fase van de cyclus. Dan zijn de inputkosten (grondstoffen, arbeid) voor bedrijven hoog en dat geeft druk op de winstmarges. De bedrijfswinsten in Europa, Japan en China zijn al gedrukt, wat potentieel biedt voor verbetering in de rest van de wereld in 2020.

Al met al is Kyrklund positief over internationale aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen en denkt ze dat de aandelenmarkten naar alle waarschijnlijkheid in een opwaartse richting gaan.

Macro-economisch doormodder-scenario
De ruime liquiditeitsverstrekking van centrale banken heeft het risico op een recessie beperkt. Maar de kredietverstrekking door commerciële banken blijft laag. Een zwakkere dollar zou gunstig zijn voor opkomende markten, maar de munt vindt nu steun in een relatief hogere rente in de VS. Overheidsstimulering valt te verwachten in het VK, is juist op zijn retour in de VS en staat in Duitsland niet op de agenda. Economisch gezien verwacht Kyrklund dat het doormodderen blijft in 2020.

Na een sterk 2019 verwacht Kyrklund dat de markt in 2020 meer gedrukt zal zijn. Onder de oppervlakte liggen echter kansen. In 2019 hebben de duurste beleggingen sterk gepresteerd, of het nu gaat om defensieve ‘kwaliteitsaandelen' of Europese obligaties. Dit betekent dat een zwak economisch klimaat weerspiegeld wordt in de marktwaarderingen.

Naarmate de data zich stabiliseren en het risico op een recessie wordt verminderd door acties van de centrale banken, zoeken de beleggingsteams van Schroders naar mogelijkheden om optimaal te profiteren van de extreme waarderingen die deze vlucht naar de gepercipieerde ‘veiligheid' heeft gecreëerd. Dit betekent dat Schroders zich richt op beleggingen met een relatieve waarde, zoals Amerikaanse obligaties boven negatief renderende Europese obligaties, internationale aandelen boven Amerikaanse aandelen of cyclische aandelen boven defensieve aandelen.

Over het algemeen lijken de marktniveaus onaantrekkelijk, maar als men een spade dieper steekt, zijn er voor actieve beleggers zeker kansen te vinden.