Vanguard: De waarde van financieel advies (deel I)

Vanguard: De waarde van financieel advies (deel I)

Financial markets
Algemeen (29) samenwerken advies

Financieel advies kan zeer waardevol zijn. Onderzoek toont aan dat mensen die een financieel adviseur inhuren betere resultaten behalen dan beleggers die dat niet doen. Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard, legt in een tweedelige reeks uit waarom financieel advies zo nuttig kan zijn. Deel I:

Burgers moeten in toenemende mate financieel zelfredzaam zijn. Zeker nu het pensioenstelsel in Nederland wordt herzien en de zorgkosten stijgen, is het verstandig om wat geld achter de hand te houden. Omdat het rendement op obligaties bijna negatief is, zijn mensen meer gaan beleggen om extra rendement te krijgen. Bij Vanguard stellen we al langer dat financieel advies zeer waardevol kan zijn om beleggers te helpen hun doelen te bereiken, vooral in een gecompliceerde financiële omgeving met een laag rendement. Het wordt steeds duidelijker in hoeverre adviseurs het verschil kunnen maken. We hebben onlangs onderzoek gedaan naar het voordeel van advies met behulp van gegevens uit ons klantenbestand in de VS.

Vanguard keek naar 44.000 zelfstandige beleggers die overstapten naar een adviseur tussen 2014 en 2018. Advies leidde voor de meesten tot betekenisvolle portfoliowijzigingen. Twee derde paste zijn aandelenbeleggingen aan met meer dan 10%, terwijl 27% zijn bezit aan contanten of geldmarktfondsen met ten minste 10% verminderde. Meer dan 90% van de beleggers die overstapten, elimineerde ook de voorkeur voor de thuismarkt in hun portefeuilles door de internationale beleggingen te vergroten.

Daarnaast keek Vanguard naar 100.000 geadviseerde beleggers en hun financiële resultaten. Acht van de tien had een kans van 80% of meer om zijn financiële doelstellingen te bereiken - op basis van onze prognoses. De resterende 20% was bijna, of al helemaal, met pensioen en had niet die activa vergaard die nodig was om zijn verwachte levensstandaard te financieren. In sommige andere gevallen, met name onder jongere beleggers, was belangrijke financiële informatie – zoals pensioensparen op de werkplek - niet nauwkeurig gerapporteerd aan adviseurs.

De emotionele gesteldheid voor mensen die om advies vroegen, was ook beter. Op basis van een enquête van meer dan 500 geadviseerde beleggers, was de emotionele gesteldheid zoals het bereiken van ‘financieel welzijn’ of ‘gemoedsrust’ goed voor 45% van de waarde van het ingewonnen advies.

De resterende 55% van de waarde houdt verband met de functionele aspecten van advies zoals portfoliobeheer en financiële planning.

Kortom: kwalitatief, kosteneffectief financieel advies is zeer nuttig. Naar onze mening moet dit advies gebaseerd zijn op doelen, gepersonaliseerd en, uiteraard, op kosten. Er is weinig lol voor beleggers in verbeterde portefeuilles, als het rendement wordt verzwolgen door hogere kosten. Vanguard heeft geen adviesservice in Nederland. Maar wij adviseren om advies in te winnen bij een onafhankelijk financieel adviseur: het creëert waarde voor beleggers in de breedst mogelijke zin, variërend van betere financiële resultaten tot gemoedsrust.