DWS: Milde cyclus houdt zombiebedrijven in stand

DWS: Milde cyclus houdt zombiebedrijven in stand

Economy United States

De Verenigde Staten is niet alleen politiek gezien een ernstig verdeeld land, maar sinds het einde van de financiële crisis gaat dit ook steeds meer op voor de economie. Terwijl een klein deel van de Amerikaanse bedrijven hoge winsten boekt, maakt een opvallend groot deel verlies. Door verschillende economische ontwikkelingen gaan deze zombie-bedrijven niet failliet.

Dit stelt vermogensbeheerder DWS in de Chart of the Week. De tweedeling in de economie wordt volgens DWS veroorzaakt door de trage loongroei. Dit ondanks de lage werkloosheid en historische lage rentes in combinatie met recordwinsten in het bedrijfsleven. Dat de belastinginkomsten niet in de pas lopen met deze ontwikkelingen is wellicht ook tekenend voor de verdeeldheid in het land (van de 379 winstgevende Forbes500 bedrijven betalen er 81 geen bedrijfsbelastingen), al kan dit ook het gevolg zijn van onduidelijke Amerikaanse belastingwetgeving.

De Chart of the Week van DWS laat zien dat er nog een interessante tweedeling te bespeuren is. Uit de grafiek blijkt dat de winsten van de Russell 3000 Index, de aandelenindex waarin zo'n 98% van alle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zijn opgenomen, met circa 80% zijn gestegen sinds het einde van de crisis. Maar we zien ook dat er ondanks deze recordwinsten evenveel bedrijven zijn die net als in de crisistijd verliezen boeken. Opmerkelijk is dat de voorgaande crises een korte piek kenden van verlieslijdende bedrijven, maar nu ligt dat aantal op een vrij hoog, bijna zelfs op crisisniveau. Deze ondernemingen, die het heel lastig hebben ondanks de goed draaiende economie, worden vaak aangeduid als zombiebedrijven. Het gaat om ondernemingen die al minstens tien jaar bestaan en die eigenlijk niet genoeg verdienen om aan hun verplichtingen te voldoen maar door de lage rente kunnen blijven doormodderen.

Velen hebben de ouderwetse harde conjunctuurcyclus afgeschreven. Maar in een mildere vorm zal de downside van de cyclus niet hard genoeg zijn om dit soort nauwelijks levensvatbare bedrijven eindelijk om te laten vallen. En dit heeft meer neveneffecten. “Diverse delen van de Amerikaanse economie bewegen zich nu op verschillende snelheden. De zwakke winsten in een groot deel van het Amerikaanse bedrijfsleven zijn ook een reden waarom we ondanks de lage werkloosheid zo weinig dynamiek zien in de loonontwikkeling”, stelt Christian Scherrmann, econoom voor de VS bij DWS.