ABP investeert in nieuw windmolenpark in Zuid-Holland

ABP investeert in nieuw windmolenpark in Zuid-Holland

ESG-investing
Duurzaam (6) windenergie energietransitie.jpg

ABP investeert via haar belegger APG in een nieuw windmolenproject in Zuid-Holland waarvan de molens in het najaar van 2020 gaan draaien. Het windmolenpark op land ligt op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Rotterdam.

Voorzitter Corien Wortmann: “Dit project Oostflakkee levert voor onze deelnemers zowel goede lange termijn rendementen als schone, groene energie voor meer dan 35.000 Nederlandse huishoudens. Deze investering past bovendien de ambitie van ABP om de beleggingen in hernieuwbare energie verder op te voeren naar €5 miljard voor 2020.”

Project Oostflakkee is geïnitieerd en ontwikkeld door een groep lokale agrariërs, Renewable Factory en Van Peperstraten Group. Het windpark past zeer goed in de duurzame ambities van het eiland Goeree-Overflakkee. Verder zijn ook andere relevante belanghebbenden betrokken. Het project bestaat uit 8 ENERCON E-126 EP3 windturbines van elk 4 MW. De energieproductie zal naar verwachting ongeveer 100GWh per jaar bedragen. Het project levert in de komende jaren een besparing op van meer dan 1,2 miljoen ton CO2-equivalent.

Duurzaam energieplatform

Het project wordt uitgevoerd door Kallista, een bedrijf dat duurzame energieprojecten ontwikkelt en waarin ABP via APG de grootste aandeelhouder van is. Kallista heeft een uitstekende staat van dienst in Frankrijk, waar het platform een windmolenparkportfolio van meer dan 230 MW beheert en de komende jaren nog eens 500 MW aan windparken ontwikkelt.