Fidelity: Obligaties van opkomende markten bieden beleggers kansen

Fidelity: Obligaties van opkomende markten bieden beleggers kansen

Emerging Markets Fixed Income
Obligaties (02)

Schuldpapier van opkomende markten (EMD) heeft, ondanks de verwachte tegenwind op korte termijn, in de afgelopen tien jaar een goede reputatie opgebouwd. De obligaties bieden een aantrekkelijke coupon van meer dan 5 procent. Bovendien zijn opkomende markten goed voor meer dan de helft van de wereldwijde economische groei. Maar wat gebeurt er de aankomende tien jaar? Het lot van deze beleggingsklasse zal vooral worden bepaald door extra overheidsuitgaven, politieke onzekerheid en snel veranderende opvattingen over klimaatrisico, aldus Paul Greer, portfoliomanager obligaties opkomende markten bij Fidelity International.

Vooruitzichten op korte termijn: monetair beleid en begrotingsmaatregelen

Matige groei, stagnerende export en aanhoudende spanningen in de wereldhandel zorgen voor donkere wolken als het gaat om de vooruitzichten voor opkomende markten op korte termijn. Vertraging van de economische activiteit, in combinatie met matige inflatie en onderbenut economisch productiepotentieel hebben ook de opkomende markten niet ongemoeid gelaten. Centrale banken – van Mexico tot Maleisië, Servië tot Sri Lanka – hebben hun monetair beleid versoepeld om zo de economische activiteiten te stabiliseren. Nu de Amerikaanse Federal Reserve zijn beleid waarschijnlijk niet snel zal aanscherpen, lijkt deze trend zich door te zetten tot volgend jaar, ervan uitgaande dat de valuta's stabiel blijven. Dit heeft gezorgd voor een gezond klimaat voor obligaties in lokale valuta’s van opkomende markten. Bovendien hebben ontwikkelingslanden meer ruimte dan ontwikkelde markten om het monetaire beleid verder te versoepelen.

Vooruitzichten op middellange termijn: stijgende temperaturen in politiek en klimaat

Recente ontwikkelingen duiden erop dat we in 2020 opnieuw een tijdperk ingaan van verhoogde politieke risico’s in opkomende markten. De populistische protesten in landen als Chili, Bolivia, Egypte, Irak, Libanon en Ecuador hebben de markten opgeschrikt.

Overheden voelen de druk van bevolkingsgroepen die zijn gefrustreerd door economische ongelijkheid, corruptie en bezuinigingen. In het verleden gingen politieke risico's in opkomende markten meestal gelijk op met de verkiezingscyclus. De nieuwe realiteit is echter dat sociale media bijna onmiddellijk onrust kunnen veroorzaken. Wij denken dan ook dat het politieke risico volgend jaar nog kan toenemen.

Klimaatverandering is de komende jaren een grote uitdaging voor opkomende markten. Ontwikkelingslanden zijn nu al onevenredig zwaar getroffen en politieke druk van het electoraat zal regeringen over de hele wereld waarschijnlijk dwingen om corrigerende maatregelen te versnellen.

Ongeduldige activistische investeerders zullen het komende decennium opkomende landen en bedrijven die achterlopen in de overgang naar een fossielvrije toekomst waarschijnlijk straffen. Dat betekent dat de financieringskosten voor deze achterblijvers zal stijgen. We sluiten ‘groene handelsoorlogen’ dan ook niet uit, waarbij landen elkaar CO2-belastingen opleggen, waardoor er onder de opkomende landen winnaars en verliezers zullen zijn. Gezien het tempo waarin klimaatverandering op de politieke agenda stijgt, met name in Noord-Europa en Azië (inclusief Australië), lijkt dit niet langer een vergezocht scenario.

Vooruitzichten op lange termijn: kansen in EMD ondanks strijd VS-China

Het komend decennium zal de strijd om hegemonie tussen de VS en China bepalend zijn. Dit gaat veel verder dan een tarievenoorlog; het gaat ook over kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid, robotica, militaire slagkracht en geopolitieke invloed. Deze rivaliteit zal waarschijnlijk zwaar wegen op de langetermijnvooruitzichten van de Chinese renminbi en andere opkomende valuta, gezien hun gevoeligheid voor wereldwijde groei en handel. Wanneer opkomende markten minder afhankelijk worden van de maakindustrie, kan dit echter minder ernstig uitpakken dan verwacht.

Tegelijkertijd kunnen gunstige demografische factoren een aanzienlijke wind in de rug zijn voor schuldpapier van opkomende landen. We kunnen de komende jaren een forse toename verwachten van investeringen en kapitaalstromen naar frontier markets als sub-Sahara Afrika, waar de beroepsbevolking snel groeit.

De ‘derde industriële revolutie’ die we beleven is misschien ontwrichtend, maar biedt ook kansen. Opkomende markten kunnen in één klap naar de nieuwste technologieën overschakelen en hun achterstand op de rest van de wereld inhalen, zoals ze al deden met mobiele telefoons. Hoewel het voor beleggers moeilijk is om op dit soort langetermijnthema’s in te spelen, zijn ze de moeite waard om in de gaten te houden. Het zijn de krachten die de markten het komende decennium zullen vormen. En hoewel deze beleggingsklasse volatiel en riskant kan zijn, zijn de voordelen van schuldpapier van opkomende landen aantrekkelijk: groei, rendement en een lage correlatie met activa van ontwikkelde markten.