Jupiter: Drie verrassingen voor beleggers in Japan in 2020

Jupiter: Drie verrassingen voor beleggers in Japan in 2020

Japan
Dan Carter

Wees voorbereid op Olympische koorts, want in 2020 zal Tokio voor het eerst sinds 1964 het summum van sport organiseren. Hoewel de Olympische Spelen ongetwijfeld veel kranten zullen vullen, was de tijd om te beleggen in de Spelen tijdens de bouwfase, en die is al weer voorbij. Maar niet gevreesd, achter de artikelen in het sportkatern zijn er nog andere interessante thema’s van Olympische omvang die het beleggershart sneller doen kloppen, stelt Dan Carter fondsmanager bij Jupiter Asset Management.

1. Japanse bedrijven raken weer in trek
De eerste is de mogelijke realisatie van latente omvangrijke bedrijfswaarde. Dat Japanse aandelen goedkoop zijn, is geen nieuws, de koerswinstverhouding op de Japanse markt is het afgelopen halve decennium consequent lager geweest dan die op de Amerikaanse en Europese markt. Gedurende een groot deel van die tijd hebben buitenlandse beleggers Japanse aandelen verkocht in plaats van gekocht. Ondertussen waren overnames van complete bedrijven uiterst zeldzaam. Kortom, er zijn weinig afnemers geweest, ondanks de schijnbare waarde. Dit lijkt op een aantal fronten te veranderen; zowel private equity-bedrijven als activistische beleggers ruiken kansen, terwijl Japanse bedrijven het heft in eigen handen nemen door hun eigen aandelen op te kopen in hoeveelheden die nog nooit eerder zijn gezien. Ga ervan uit dat dit in 2020 zal doorgaan met mogelijk opvallende resultaten.

2. Handelsoorlog gaat nieuwe fase in
Het tweede verhaal waar beleggers zich in 2020 bewust van moeten zijn, is de toenemende rol die handel speelt in de strategische strijd tussen de VS, China, Japan en andere grote mogendheden. Hoewel 2019 werd gekenmerkt door zeer zichtbare tarieven en tweets, zal 2020 een veel subtielere, zo niet minder brutale fase van de handelsoorlog inluidt. In het geval van Japan zal dit draaien om de wens van de overheid om haar strategische bedrijfsactiva, met name die met cruciale toonaangevende technologie, te beschermen tegen roofzuchtige buitenlandse kopers. De overheid moet hier voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat het potentieel voor een toename van fusies en overnames en optreden van activistische investeerders niet de kop wordt ingedrukt door bureaucratische rompslomp.

3. Beursgang nieuwe bedrijven
Het derde en laatste onaangekondigde verhaal waarvan beleggers op de hoogte moeten zijn, komt in de vorm van volledig nieuwe bedrijven die in de rij staan voor een notering in Japan. Velen zijn niet alleen nieuwe bedrijven, maar ook nieuwe concepten, gebaseerd op informatie in plaats van harde activa, die enorm winstgevend kunnen zijn als ze succesvol zijn. Deze bedrijven injecteren de broodnodige levendigheid in de Japanse aandelenmarkt, in schril contrast met het gezapige imago dat nu heerst. Grote beleggingsmogelijkheden zijn waarschijnlijk te vinden in deze nieuwe reeks van mogelijke unicorns, maar succes is verre van gegarandeerd en er zullen ook genoeg oninteressante bedrijven tussen zitten. Eén ding is duidelijk – volgend jaar kan interessant worden.