DWS: ECB kan met huidig instrumentarium geen klimaatbeleid voeren

DWS: ECB kan met huidig instrumentarium geen klimaatbeleid voeren

ECB ESG
ECB.jpg

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zal aanstaande donderdag geen vergaande wijzigingen in het monetair beleid van de ECB aankondigen, zegt hoofdeconoom Europa Martin Moryson van vermogensbeheerder DWS. Moryson verwacht wel een update van de economische vooruitzichten en een aankondiging dat de ECB haar strategische doelstellingen en beleidsinstrumenten onder de loep gaat nemen.

Moryson verwacht een lichte opwaartse bijstelling van de bbp-ramingen voor het lopende jaar en van het inflatiepercentage voor volgend jaar. “Vooral interessant is wat de ECB verwacht ten aanzien van het inflatiepercentage in 2022.  We verwachten dat de ECB gaat voor een politiek correcte "1,8%". Een meer realistische "1,4" zou pas echt verrassend nieuws zijn.”

Van onconventioneel denker Lagarde verwacht Moryson een ambitieuzere herziening van de doelstellingen en monetaire beleidsinstrumenten dan wat tot nu toe op tafel heeft gelegen. “Wij gaan ervan uit dat zij het mandaat om de beleidsinstrumenten onder de loep te nemen tamelijk ruim opneemt en dat ze daar de tijd voor neemt tot misschien wel volgend jaar zomer. Tot die tijd kan de ECB het opkopen van obligaties voortzetten zonder nieuwe besluiten te hoeven nemen.”

Ook voor de tweede helft van 2020 verwacht DWS geen vergaande wijzigingen in het beleid van de ECB omdat Europese verdragen simpelweg niet toestaan dat er op grote schaal geëxperimenteerd wordt. Een monetair beleid dat is gericht op het behalen van de klimaatdoelstellingen, past dan ook niet binnen het huidige instrumentarium van de centrale bank, constateert Moryson.

“Het mandaat van een centrale bank, met name de Europese Centrale Bank, is strikt omschreven en staat geen grote wijzigingen toe. Reden waarom er een substantiële wijziging van de inflatiedoelstelling, noch een monetair beleid op basis van het behalen van de klimaatdoelstellingen mogelijk is. Bovendien heeft de ECB haar instrumentarium de afgelopen jaren al aanzienlijk opgerekt. De ECB heeft eigenlijk geen andere keus dan zich te concentreren op "meer van hetzelfde" en geduldig af te wachten tot haar acties eindelijk effect sorteren.”