BlackRock Vooruitzichten voor 2020: Milde opleving mondiale groei, hogere inflatierisico’s

BlackRock Vooruitzichten voor 2020: Milde opleving mondiale groei, hogere inflatierisico’s

Outlook
Outlook vooruitzicht (01)

Vandaag heeft het BlackRock Investment Institute zijn vooruitzichten voor 2020 gepubliceerd. De hoofdpunten zijn:

• Centrale banken zullen de markten komend jaar minder rugwind geven dan in 2019. In de VS is de Fed wel zo’n beetje klaar met de monetaire versoepeling. In de eurozone kan alleen begrotingsbeleid nog stimulering van enige betekenis bieden, maar dat zien we er in 2020 niet van komen. Wel is in opkomende markten nog ruimte voor monetaire stimulans.

• Ons basisscenario is een milde opleving van de wereldwijde groei, mede dankzij gunstige financiële omstandigheden die de industriële productie en bedrijfsinvesteringen zullen opdrijven, en een lichte stijging van de Amerikaanse inflatiedruk. We voorzien dat de Chinese economie stabiliseert, en dat men er weinig trek in heeft om grootschalige stimulans van enkele jaren geleden te herhalen.

• De grootse kans op een afwijkend scenario is wanneer macro-economische omstandigheden anders uitpakken. Zo zal de groei lager uitkomen naarmate de inflatie stijgt. Hierdoor kan op den duur de negatieve correlatie tussen aandelen- en obligatierendementen veranderen, wat obligaties minder bruikbaar zou maken om spreiding in de portefeuille aan te brengen.

• Een ander afwijkend scenario om rekening mee te houden is een sterkere economische vertraging. Er is een pauze in het handelsconflict tussen de VS en China, maar een escalatie van het handelsgeschil kan het marktsentiment ondermijnen. Dat kan het herstel dwarsbomen van de productie en de bedrijfsinvesteringen waar we in ons basisscenario vanuit gaan.

• We blijven gematigd overwogen in aandelen en bedrijfsleningen, vanwege de groeivooruitzichten en omdat de koersen nog steeds redelijk lijken gezien de macro-economische situatie. We geven de voorkeur aan aandelen uit Japan en opkomende markten, obligaties uit opkomende markten en hoogrentende waarden. Vanwege de presidentsverkiezingen komend jaar zijn we voorzichtig met Amerikaanse aandelen.

• Staatsobligaties, vooral niet-Amerikaanse, werken door de lage effectieve rendementen minder goed als schokbrekers voor beleggingsportefeuilles. Daarom hebben Amerikaanse staatsobligaties onze voorkeur, en daarbinnen specifiek voor staatsobligaties met korte looptijden of inflatiebescherming als bescherming tegen risico’s die een verandering van de regering met zich mee kunnen brengen.