Schroders: Vormt klimaatverandering ook een bedreiging voor ‘rampenobligaties'?

Schroders: Vormt klimaatverandering ook een bedreiging voor ‘rampenobligaties'?

Climate Change
Beat Holliger, Insurance Linked Securities, Schroders.jpeg

Insurance-linked securities (ILS) hebben een nauwe correlatie met natuurrampen. Toch denken Beat Holliger, Head of Product Management, ILS, en Dr Christophe Etienne, Senior Natural Catastrophe Bond Specialist bij Schroders, dat de impact van de klimaatverandering beperkt is op deze beleggingscategorie.

De vraag komt snel bij beleggers op of de klimaatverandering een negatieve impact heeft op ILS. Volgens Schroders is de relatie niet direct aanwijsbaar. Klimaatverandering heeft geen negatief effect op een ILS-portfolio of op de ILS-markt als geheel. Ook maakt het deze beleggingsinstrumenten niet minder aantrekkelijk. Integendeel, er zijn zelfs enkele positieve neveneffecten aan te wijzen.

Natuurrampen niet per definitie door klimaatverandering
De afgelopen twee jaar deden zich grote natuurrampen voor zoals orkanen en verwoestende natuurbranden. In hoeverre klimaatverandering deze natuurrampen veroorzaakt of verergert, is een onderwerp van discussie. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering op frequentie, ernst en effect van extreme weersomstandigheden. Een rapport van het Intergovernemental Panel on Climate Change (IPCC, 2012: Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation) spreekt van een grote mate van onzekerheid in de observaties. Sommige bevindingen wijzen op een mogelijke toename van het aantal orkanen op de Atlantische Oceaan door klimaatverandering, maar andere observaties geven aan dat klimaatverandering ook kan leiden tot een afname van het aantal orkanen dat aan land komt.

Impact lange termijn versus instrumenten korte termijn
De prestaties van ILS worden bepaald door het optreden of uitblijven van natuurrampen. Het lijkt logisch dat klimaatverandering het risiconiveau van ILS sterk beïnvloedt. Maar volgens Holliger en Etienne is de impact gematigder dan op het eerste gezicht verwacht kan worden.

Klimaatverandering is namelijk een geleidelijk fenomeen dat op de lange termijn speelt, terwijl ILS beleggingen op de korte termijn zijn. De meeste catastrofe bonds of ‘rampenobligaties' hebben een looptijd van drie jaar, andere instrumenten zelfs 12 maanden. Over zulke korte perioden heeft klimaatverandering een verwaarloosbare invloed.

Op de langere termijn zal klimaatverandering de ILS-markt zeker beïnvloeden, maar dit geldt niet voor lopende ILS-instrumenten en portefeuilles. Om de impact over langere tijd vast te stellen, zal ook rekening moeten worden gehouden met neveneffecten, zoals vraag-en-aanbod factoren, herwaardering en wijzigingen in de risico-blootstelling.

Klein marktsegment voelt de gevolgen
Holliger en Etienne stellen dat slechts een klein deel van de markt geraakt wordt door de gevolgen van klimaatverandering. Alleen de ILS die natuurrampen afdekken, worden geraakt en dan blijft het ook nog eens beperkt tot weer-gerelateerde verzekeringsrisico’s.

‘Catastrophe risk’-modellen zijn ontwikkeld om de economische impact van natuurrampen vast te stellen. Dit wordt berekend aan de hand van de kans op verliezen voor alle soorten natuurlijke gebeurtenissen zoals cyclonen of aardbevingen. Deze modellen zijn gebaseerd op een reeks potentiële natuurrampen die zijn opgenomen in een zogenaamde ‘event catalogue’ en die worden gesimuleerd op basis van historische waarnemingen.

Om rekening te houden met mogelijke effecten van de klimaatverandering op de frequentie of de ernst van natuurverschijnselen, kunnen rampenmodellen een andere kijk op het risico toepassen. Gebruikers kunnen meer nadruk leggen op risico's in de vorm van modellen die gebaseerd zijn op de huidige of meest recente klimaatomstandigheden. Modellering voor tropische cyclonen zou dus de nadruk kunnen leggen op warmere, hedendaagse temperatuurpatronen van het zeeoppervlak, in plaats van de volledige temperatuurregistratie van het zeeoppervlak van de afgelopen 150 jaar in aanmerking te nemen. Dit zou een meer actuele voorstelling geven van het potentiële risico van tropische cyclonen.

In die gevallen waarin de effecten van de klimaatverandering zouden leiden tot een grotere frequentie of ernstigere weergerelateerde gebeurtenissen in de gebieden die zijn afgedekt, hoeven de beleggingsinstrumenten niet per se risicovoller te worden. Als het risiconiveau stijgt, kunnen de ILS-beleggers een hogere risicopremie eisen ter compensatie.

Kosten stijgen met bevolkingsgroei mee
De verzekerde waarde in de ILS-markt betreft vaak vastgoed. De normen groeien in de loop der tijd met de risico’s mee. De verzekerde verliezen gerelateerd aan natuurgevaar zijn de afgelopen 20 tot 30 jaar zeker gestegen. Maar de belangrijkste oorzaak daarvan is de demografische groei en daarmee hogere risicoblootstelling. Er leven simpelweg meer mensen in gebieden waar het risico op een natuurramp groter is. Verstedelijking en waardeconcentratie in deze gebieden leiden tot potentieel hogere verliezen als een natuurramp zich voordoet. Dat is de belangrijkste drijfveer voor de ILS-markt. Een hogere verzekeringsdichtheid leidt tot een hogere blootstelling.

De opwarming van de aarde kan in sommige regio's leiden tot een hogere frequentie en/of ernst van bepaalde extreme weersomstandigheden. Als dit dichtbevolkte gebieden zijn - hetzij reeds blootgesteld of nieuw blootgesteld - kan dit op middellange termijn leiden tot een grotere vraag naar (her)verzekeringen, wat gunstig is voor de ILS-markten. Dit zou ofwel tot hogere betaalde premies moeten leiden, ofwel tot een bredere markt met meer kansen. Gezien de kortetermijnkarakteristieken van de ILS-markt zullen premieverhogingen geen directe invloed hebben op ILS-portefeuilles.