BlackRock: USD 1 mrd opgehaald voor eerste tranche duurzaam energiefonds

BlackRock: USD 1 mrd opgehaald voor eerste tranche duurzaam energiefonds

ESG-investing
Global Renewable Power Platform van BlackRock.png

AMSTERDAM – 5 december 2019 – BlackRock Real Assets heeft USD 1 miljard opgehaald voor de eerste tranche van het fonds Global Renewable Power III (‘GRP III’) van meer dan 35 institutionele beleggers uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Dat is een recordbedrag voor deze strategie. Daaruit blijkt duidelijk hoe sterk de belangstelling van institutionele beleggers is voor investeringsmogelijkheden in duurzame energie, die aantrekkelijke risico-gewogen rendementen kunnen genereren die weinig correlatie hebben met de economische cyclus. Een deel van het opgehaalde bedrag komt van Nederlandse beleggers, voor wie duurzame energie steeds relevanter wordt; niet alleen vanwege hun duurzaamheidsdoelstellingen voor de lange termijn, maar ook om hun portefeuille te diversifiëren.

GRP III is het derde fonds in de reeks duurzame energiefondsen van BlackRock. Het fonds is gericht op investeringen in een breed spectrum van klimaat-gerelateerde infrastructuurprojecten, met een speciale focus op wind- en zonne-energie, en daarnaast energieopslag en distributie.

BlackRock zag al vroeg in dat infrastructuur voor duurzame energie een aantrekkelijke beleggingscasus was voor institutionele beleggers, en is dan ook een van ’s werelds grootste beleggers in duurzame energie met USD 5,5 miljard aan beheerd kapitaal in dit segment. Met de Global Renewable Power-fondsen heeft BlackRock sinds 2011 al in ruim 250 zonne-energie- en windprojecten geïnvesteerd voor meer dan 150 professionele beleggers. Deze projecten kunnen genoeg stroom opwekken om 19 miljoen huishoudens[1] – vergelijkbaar met een land als Spanje – van groene stroom te voorzien.

De energietransitie is onomkeerbaar, denkt David Giordano, wereldwijd hoofd duurzame energie bij BlackRock: 'De stroomopwekking verschuift de komende decennia wereldwijd van twee derde uit fossiele bronnen naar twee derde uit duurzame bronnen. Inmiddels is duurzame energie daardoor gaandeweg een afzonderlijke beleggingsallocatie voor institutionele beleggers geworden, en bovendien een van de meest actieve segmenten binnen de categorie infrastructuur. Dankzij ons wereldwijde team van sectorspecialisten in duurzame energie zijn we uitstekend gepositioneerd om voor onze klanten de beste beleggingsmogelijkheden te ontdekken die zich voordoen door de energietransitie.'

Freek Spoorenberg, productspecialist in duurzame energie bij BlackRock, vervolgt: 'GRP III helpt onze klanten bij het samenstellen van een schokbestendige beleggingsportefeuille door rendementen te leveren op basis van wind en zonlicht, met sterke kasstromen uit de verkoop van groene stroom en vermogensgroei doordat we duurzame energieprojecten bouwen en optimaliseren. Intussen vragen steeds meer beleggers om oplossingen waarmee ze kunnen bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. We kunnen onze klanten dankzij onze toonaangevende rapportagemethodes tot op de dollar nauwkeurig laten zien welke invloed hun investeringen hebben op het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.'

Voor het realiseren van de energietransitie is alleen al voor het opwekken van wind- en zonne-energie volgens Bloomberg New Energy Finance[2] wereldwijd USD 10 biljoen aan investeringen nodig. Beleggers uit de hele wereld waarderen het minder cyclische karakter van duurzame energieprojecten bij het herbalanceren van hun portefeuilles en het maken van activaspreidingsplannen[3]. De belangstelling voor duurzaam beleggen blijft stijgen: 84% van de beleggers overweegt of doet aan ESG-integratie en 78% streeft naar aansluiting de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN (de SDG’s)[4]. GRP III is bedoeld om beleggers te helpen bij de financiële en duurzaamheidsuitdagingen waar ze tegenwoordig mee worden geconfronteerd.

1 BlackRock, 30 June 2019

2 Bloomberg New Energy Finance, New Energy Outlook 2019  

3 BlackRock 2019 Global Institutional Survey. Aan deze jaarlijkse enquête over herbalanceren deden 230 institutionele klanten mee, die bij elkaar $7 biljoen aan investeerbaar vermogen vertegenwoordigen.

4 Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing, Sustainable Signals: Asset Owners 2018 Survey