Robeco speurt met satellieten naar ontbossing voor palmolieplantages

Robeco speurt met satellieten naar ontbossing voor palmolieplantages

Ontbossing2.jpg

Vermogensbeheerder Robeco gaat satellietbeelden gebruiken om ontbossing ten bate van palmolieplantages real-time te kunnen ontdekken. Het is daarvoor een samenwerking aangegaan met Satelligence, een Nederlands bedrijf dat over de hele wereld palmolieplantages in de gaten houdt.

Palmolie is een belangrijk ingrediënt in veel consumentengoederen en dus een onmisbare grondstof. Voor palmolie is relatief weinig land nodig, de teelt ervan zeer winstgevend. Daarom gaan veel plantagehouders voor winst op de korte termijn door land te ontginnen op een niet-duurzame manier. Robeco gebruikt de satellietbeelden in het engagementprogramma voor betere normen bij bedrijven waarin de vermogensbeheerder belegt.

‘Wij kunnen dankzij dit project nu in real-time controleren of palmoliebedrijven zich houden aan hun toezegging om een einde te maken aan ontbossing”, zegt Peter van der Werf, engagementspecialist bij Robeco. “Door samen aan deze pilot te werken kan Robeco het voortouw nemen in het integreren van met satellieten verzamelde gegevens in duurzaamheidsonderzoek om tot betere beleggingsbeslissingen te komen.’

‘Ontbossing en andere klimaatgerelateerde risico’s kunnen ook een enorme bedreiging vormen voor de portefeuilles van beleggers. Voor financiële instellingen is het dan ook essentieel dat ze vooroplopen in het meetbaar en zichtbaar maken van de impact,’ zegt Niels Wielaard, directeur van Satelligence.

Naast de dreiging van ontbossing heeft de sector ook nog eens een grote CO2-voetafdruk en zijn de arbeidsomstandigheden er belabberd. De data kunnen worden ingezet tijdens een dialoog met plantagehouders, handelaren, tussenpersonen en andere partijen in de toeleveringsketen. Daarnaast kan Robeco de data gebruiken om autoriteiten te wijzen op criminele praktijken.

Het aanpakken van duurzaamheidskwesties in de palmoliesector is in 2019 een belangrijk engagementthema voor Robeco. De samenwerking met Satelligence maakt het mogelijk om te controleren of bossen in Maleisië en Indonesië worden gekapt om plaats te maken voor nieuwe palmoliebomen. Het bedrijf heeft toegang tot data van satellieten die vanuit de ruimte hoogwaardige beelden maken. Daardoor kan voortdurend gekeken worden of er veranderingen zijn.