Schroders: Hoe kunnen beleggers het beste exposure in Chinese aandelen krijgen?

Schroders: Hoe kunnen beleggers het beste exposure in Chinese aandelen krijgen?

Equity China
Kristjan Mee.jpeg

China opent zijn kapitaalmarkten steeds meer voor buitenlandse investeerders. Hoe kunnen beleggers in opkomende markten profiteren van de voordelen van het groeiende aanbod, vragen specialisten Gavin Ralston en Kristjan Mee van Schroders zich af. Zij menen dat beleggers moeten overwegen een separate exposure aan Chinese A-aandelen te krijgen naast een mandaat voor wereldwijde opkomende markten en niet moeten wachten tot de indexaanbieders de weging van  China in de indices verhogen.

Discrepantie door bescherming

China is de op een na grootste economie ter wereld, met een weging van 16% in het wereldwijde BBP. Die grootte wordt verrassend genoeg nog niet weerspiegeld in enige wereldwijde index. In de MSCI All Country World index is de weging van China 3,7%, terwijl het IMF voorspelt dat de totale weging van de Chinese economie in 2023 stijgt tot 18%. De VS is goed voor 24% van de wereldeconomie, maar in voornoemde index bepaalt de VS maar liefst 56% van de index.

De belangrijkste reden voor deze discrepantie is dat Chinese A-aandelen, die genoteerd zijn op het Chinese vasteland en die het grootste deel van het Chinese aandelenuniversum uitmaken, lange tijd moeilijk toegankelijk waren voor buitenlandse investeerders als gevolg van beperkingen op kapitaalstromen. Een belangrijke verschuiving vond plaats in 2014 met de introductie van de Shanghai-Hong Kong Stock Connect. Dit mechanisme stelt gekwalificeerde buitenlandse investeerders in staat om in aanmerking komende A-aandelen te verhandelen zonder dat er een lokale Chinese vergunning nodig is. De Shenzhen-Hong Kong Stock Connect volgde in 2016. Nu konden beleggers voor het eerst zonder grote beperkingen toegang krijgen tot de aandelenmarkten op het vasteland.

Dat is niet voorbijgegaan aan de indexbouwers. MSCI heeft de Chinese A-aandelen in 2018 opgenomen in de wereldwijde indices. Die inclusie verloopt gefaseerd. Na volledige opname van het A-aandeel zou het gewicht van China in de MSCI All Country World-index (MSCI ACWI-index (1)), als het er ooit van komt, ongeveer 7% bedragen, wat overeenkomt met de omvang van Japan.

Afb.: Het aandeel van China in de wereldeconomie en het gewicht in de MSCI ACWI-index

Source: World Bank, Refinitiv Datastream. Schroders. GDP data as of 31 December 2018. Index data as of 30 August 2019. 

Indexbouwers lopen achter feiten aan

De meeste institutionele beleggers hebben blootstelling aan Chinese aandelen via brede indices voor opkomende markten, zoals de MSCI Emerging Markets Index. Toch beperkt dat de exposure aan de op één na grootste aandelenmarkt. De MSCI China Index is een subindex van de MSCI EM index en bestaat voornamelijk uit H-aandelen, Red Chips, P-chips en N-chips. De Chinese aandelen die in de MSCI China Index zijn opgenomen, maken echter slechts ongeveer 16% uit van het Chinese aandelenuniversum van 10 biljoen dollar. Vóór 2018 werden A-aandelen, de continentale aandelen die genoteerd zijn in Shanghai of Shenzhen, volledig uitgesloten van de index. Maar de totale marktkapitalisatie van A-aandelen bedraagt meer dan 7 biljoen dollar (per september 2019) en is daarmee in totaal de op een na grootste markt ter wereld, na de VS.

De weging van A-aandelen groeit en de vraag is hoe beleggers er de beste blootstelling aan kunnen krijgen. De groeiende rol van China in de wereldeconomie, in combinatie met de opening van de Chinese financiële markten voor buitenlands kapitaal, maakt de vraag naar omvang en compositie van de allocatie te belangrijk om over te laten aan indexbouwers.

Zoek apart blootstelling aan China

Schroders pleit voor een separate exposure aan Chinese A-aandelen, naast een global emerging markets mandaat. Zo’n benadering biedt beleggers een veel grotere blootstelling aan de binnenlandse Chinese aandelenmarkt. Een markt die de groeiende interesse van beleggers geniet.