Robeco: Outlook voor 2020 - Verhaal van twee scenario’s

Robeco: Outlook voor 2020 - Verhaal van twee scenario’s

Outlook
Outlook vooruitzicht (01)

Vermogensbeheerder Robeco verwacht dat de economische groei nog even aanhoudt en dat de bullmarkt in aandelen begint aan de laatste etappe van de klim die al bijna tien jaar duurt. De kans is klein dat de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie belandt, want de werkloosheid, consumentenbestedingen en dienstensector blijven allemaal veerkrachtig. Na 2020 is de kans op een recessie groter.

Robeco denkt dat de gebeurtenissen die in 2019 het financiële nieuws domineerden – Brexit en handelsoorlogen – in 2020 een minder prominente rol spelen. Waarschijnlijk wordt de wereldwijde economische cyclus volgend jaar nog iets verder verlengd. De vermogensbeheerder ziet namelijk meer tekenen dat productie-PMI’s stabiliseren en op termijn gaan verbeteren. Bovendien blijven de financiële omstandigheden gunstig, voornamelijk door het aanhoudend ruime monetaire beleid van centrale banken over de hele wereld. Een harde Brexit blijft uit, waardoor Robeco alle tussentijdse ontwikkelingen als ruis beschouwt. Robeco verwacht daarnaast geen uitgebreide handelsdeal: een afgeslankte versie is echter al genoeg voor een verbetering van het ondernemersvertrouwen, en daarmee de kapitaaluitgaven.

Robeco schetst in de Outlook ook een scenario waarin het wel een verkeerde kant op gaat: ‘Maar wat als we het mis hebben? Er is geen middenweg. Dus als het de verkeerde kant op gaat, is het niet ondenkbaar dat de aandelenmarkten meer dan 20% kelderen. In dit alternatieve scenario is een Amerikaanse recessie onafwendbaar, omdat centrale banken achterlopen op de curve. De productie trekt niet aan, maar heeft juist een negatief effect op andere sectoren. De bedrijfswinsten verzwakken verder, wat leidt tot het faillissement van de kwalitatief zwakste bedrijven.’