Schroders: Ontwrichting door klimaatverandering begint pas

Schroders: Ontwrichting door klimaatverandering begint pas

Simon Webber

We staan pas aan het begin van een lange periode waarin klimaatverandering een significant effect zal hebben op de financiële markten. Onderzoek wijst uit dat beleggers er nog helemaal niet klaar voor zijn, stelt Simon Webber, Lead Portfolio Manager bij Schroders.

Financiële markten zijn nog niet voorbereid op de ontwrichting die door klimaatverandering wordt veroorzaakt. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties hebben de markten de beleidsveranderingen die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan, nog lang niet ingeprijsd. Het Schroders Global Climate Change team is er ook van overtuigd dat de ontwrichting door klimaatverandering onvoldoende wordt ingecalculeerd door de markten. In het algemeen zijn financiële markten vrij goed in staat rekening te houden met gebeurtenissen op korte termijn zoals kleine veranderingen in de bedrijfsvooruitzichten, maar zijn ze slecht in het inprijzen van onzekerheid, kantelpunten en ontwrichting op de langere termijn. En laat klimaatverandering dat nou allemaal met zich meebrengen…

Men wil de ontwrichting niet zien

Markten zijn met name slecht in het inprijzen van ontwrichting. Management van bedrijven hebben vaak de neiging de ontwrichting die zich voordoet te negeren. Ook al zien ze een bedreiging voor hun bedrijf, toch voelen ze zich vaak genoodzaakt om hun bestaande inkomstenstromen te beschermen. Beleggers hebben ook de neiging om zich te veel te concentreren op de kortetermijnkasstromen van een ontwricht bedrijf, wat hen geruststelt dat de aandelen 'goedkoop' zijn ten opzichte van de huidige winst, om vervolgens verbaasd te zijn wanneer de bedrijfsprestaties beginnen af te nemen.

Veel aandacht van de markten ging recentelijk uit naar kolen als de meest voor de hand liggende ‘stranded asset’. Kolenprijzen zijn gedaald en om de haverklap meldt een energiebedrijf de sluiting van kolencentrale. Maar er is minder aandacht voor andere delen van de economie die ontwricht gaan worden door de klimaatverandering. Vastgoed en luchtvaart zijn twee voorbeelden daarvan.

Luchtvaart krijgt het zwaar

De luchtvaartindustrie heeft een geweldige periode achter de rug. Economische groei en groei van toerisme heeft de sector vleugels gegeven. De afgelopen tien jaar rendeerde de sector 13,8% op jaarbasis, tegen 6,8% van de MSCI World Index. Maar de luchtvaart beschikt nog niet over technologische oplossingen om de CO2-uitstoot substantieel te verlagen. De expansie van de sector is dan ook volledig in strijd met veel van de nieuwe langetermijndoelstellingen en -ambities die overheden stellen. Na decennialange dalingen van de kosten van het vliegverkeer, die de groei ervan hebben bevorderd, zullen de prijzen moeten worden verhoogd om ofwel de groei van de vraag te beperken, ofwel eenvoudigweg de kosten van de door de industrie geproduceerde CO2-uitstoot in de prijzen op te nemen.

Uit onderzoek van Sanford Bernstein blijkt dat als de luchtvaartindustrie de CO2 -kosten van haar uitstoot zou moeten betalen, zij 40% van de winst van de sector van vorig jaar zou zien verdwijnen. In de toekomst, naarmate de CO2-uitstoot verder toeneemt, zal de last veel groter worden. De sector profiteert met name van zakenreizigers. Videoconferencing kan een alternatief zijn voor veel zakenreizen. Als meer en meer bedrijven zich bewust worden en CO2-neutraal willen werken, zet dat druk op de vele zakenreizen.

Vastgoedwaarderingen onder druk door klimaatverandering

De fysieke gevolgen van klimaatverandering waren tot voor kort eigenlijk een theoretisch gegeven. Maar de toename van extreem weer en stijging van de zeespiegel kunnen de vastgoedwaarderingen raken. Schroders heeft onlangs een analyse uitgevoerd van de gevolgen van orkanen op de Atlantische oceaan op de waarde van het vastgoed in bedreigde gebieden (Florida, North Carolina).

Bij banken zijn er de nodige hindernissen om deze informatie in te prijzen. Dit is relevant als verwacht wordt dat de verliezen als gevolg van overstromingen in Zuid-Florida zullen verdrievoudigen in de komende decennia, precies het tijdsbestek dat overeenkomt met de duur van de typische nieuwe Amerikaanse hypotheek. Tegelijkertijd passen verzekeringsmaatschappijen de premies relatief snel aan naarmate de overstroming en de verliezen stijgen. Huiseigenaren krijgen te maken met stijgende verzekeringskosten en de waarde van hun huis komt onder druk te staan.  

De waarde van bezittingen blijft lang immuun voor factoren die zich aandienen tot er een kritische massa ontstaat die deze nieuwe informatie verwerkt in de beleggingsbeslissingen. Dat kan dan een dramatische impact hebben op de waarderingen. Volgens de specialisten van Schroders staan we pas aan het begin van een lange periode waarin klimaatverandering een steeds groter en significant effect gaat krijgen op de prijzen van activa.