T. Rowe Price: Kunnen beleggers inflatie blijven negeren?

T. Rowe Price: Kunnen beleggers inflatie blijven negeren?

Inflation Economy Financial markets
Recessie2.jpg

De groei van de wereldeconomie bevindt zich op een kantelpunt. Ofwel de vertraging zet door, eindigend in een recessie. Ofwel de cyclus kan met behulp van stimulerende maatregelen verlengd worden. Wat is het risico voor beleggers als inflatie aantrekt?

Falende centrale bankiers

Al meer dan een decennium komen de ontwikkelde economieën niet los van lage inflatie, ondanks verwoede pogingen van centrale banken om de prijzen op te jagen. Het risico is aanwezig dat de markt het vertrouwen verliest in centrale banken omdat ze er maar niet in slagen om aan hun inflatiedoelstellingen te voldoen.

Overheden zijn aan de beurt

Centrale bankiers hebben het monetaire beleid dit jaar opnieuw verruimd, maar de inflatieverwachtingen blijven dalen. De verwachtingen voor de komende vijf jaar in de VS zijn tot onder de 2% gedaald. Voor de markten ziet het inflatieplaatje er somber uit. Centrale bankiers hebben de afgelopen jaren gedaan wat zij konden. Het is nu de beurt aan overheden om de economie te stimuleren, stelt Arif Hussain, Portfolio Manager en Head of International Fixed Income bij T. Rowe Price.

De toon in de politiek verandert. In de VS is er bij zowel Democraten als Republikeinen bereidwilligheid voor overheidsstimulering. In Europa pleit Italië ervoor, terwijl Frankrijk en Duitsland er voorzichtig voor warm beginnen te lopen. Begin dit jaar groeide de verwachting in de markt dat China soortgelijke stimuleringsmaatregelen als in 2015 zou nemen. Dat alleen was al genoeg om de economie toen te stimuleren. Tot dusverre zijn de bestedingen die uit de stimuleringsmaatregelen voortvloeien beperkt en is hun effect geringer.

Waar liggen kansen in een dergelijke scenario?

Als overheden bereid zijn tot aanzienlijke stimulering, dan kan de groei en inflatie in de komende maanden aantrekken, verwacht Husain. Dat kan gunstig uitpakken voor de reflatie, waarbij obligatierendementen en aandelen tegelijkertijd stijgen.

In een dergelijke scenario ziet het Global Fixed Income Team van T. Rowe Price kansen in Amerikaanse inflation linked bonds. Maar op de korte termijn lijkt een significante stijging van de inflatie onwaarschijnlijk. Schuldpapier van opkomende markten in lokale valuta. Opkomende markten zoals Indonesië blijven een aantrekkelijk rendement bieden, aangezien de lokale inflatie ingeperkt blijft.