Mainfirst: ECB verwacht komende tien jaar lage rentevoeten

Mainfirst: ECB verwacht komende tien jaar lage rentevoeten

Interest Rates ECB
ECB.jpg

Een onmiddellijke verandering van het monetaire beleid verwachten we niet, zegt Thomas Meier, fondsbeheerder bij MainFirst Asset Management, ter gelegenheid van de symbolische overdracht van het voorzitterschap van de ECB door Mario Draghi aan zijn opvolger Christine Lagarde. Integendeel, de beleggers mogen ook in de toekomst een lage rente verwachten - en dat voor ten minste tien jaar.

"In Europa moeten we ons aanpassen aan Japanse omstandigheden", aldus Meier. Toen de Japanse centrale bank in de jaren negentig van de vorige eeuw haar basisrente geleidelijk verlaagde, gingen veel marktwaarnemers ervan uit dat de maatregel tijdelijk zou zijn. Maar omdat de hoge schuldenlast van Japan de economische ontwikkeling en de inflatie op de lange termijn afremt, houdt de Bank of Japan haar basisrente al meer dan 20 jaar dicht bij nul. "Een dergelijke ontwikkeling is ook een realistisch scenario in Europa. We maken momenteel een Japanisering van Europa door", benadrukt Meier, die fondsbeheerder is van de MainFirst Global Dividend Stars en MainFirst Euro Value Stars fondsen.

Geen verandering in het rentebeleid te verwachten onder Christine Lagarde

De fondsbeheerder gaat ervan uit dat het rentebeleid van de Europese Centrale Bank onder de nieuwe president Christine Lagarde niet wezenlijk zal veranderen. "Aan de ene kant heeft Christine Lagarde al duidelijk gemaakt dat zij van mening is dat een los monetair beleid voor de nabije toekomst noodzakelijk is. Daarnaast heeft Mario Draghi, die tijdens zijn achtjarige ambtstermijn de rente nooit verhoogde, een speciaal geschenk voor zijn opvolger achtergelaten. Op de laatste vergadering van Draghi bevestigde de ECB dat zij haar obligatieaankopen vanaf november zou hervatten", aldus Meier.

Rentevoeten zullen waarschijnlijk laag blijven tot en met 2030

Meier noemt drie belangrijke redenen voor het aanhoudende expansieve monetaire beleid van de ECB: de demografische ontwikkelingen in Europa (een krimpende en vergrijzende samenleving), het structureel hoge schuldniveau in sommige EU-landen zoals Griekenland, Italië en Portugal, alsook de vertraging van de wereldwijde economische groei. "Deze randvoorwaarden zullen niet zo snel veranderen. Ik verwacht daarom ook voor het komende decennium structureel lage rentevoeten", zegt Meier.

Dividenden zijn de betere rentevoeten

Volgens Meier is het des te verrassender dat beleggers hun assetallocatie nog niet hebben aangepast aan de nieuwe beleggingswereld. "De risicobereidheid blijft te laag".

Dus wat moeten we doen? Meier beschouwt dividendfondsen als een verstandige alternatief in de huidige laagrentende fase. Deze bieden de mogelijkheid voor interessante rendementen met een relatief defensieve oriëntatie. "Het dividendrendement is echter niet de enige bepalende factor. Beleggers moeten ervoor zorgen dat de dividendbenadering van het fonds niet alleen op korte, maar ook op lange termijn succes belooft. Om dit te bereiken, besteden wij in onze dividendstrategie voornamelijk de aandacht aan de volgende vier aspecten: ten eerste richten wij ons op de duurzaamheid van het dividend en de kwaliteit van de aandelen. Ten tweede diversifiëren we niet enkel naar sectoren en sub-sectoren, maar besteden we ook aandacht aan geografische spreiding en positioneren we het fonds breed, ook wat de omvang van de marktkapitalisatie betreft. Ten derde concentreren we ons op bedrijfsmodellen met hoge toetredingsdrempels. En tenslotte hechten we belang aan het structureel toevoegen van small & mid-caps, met name van familiebedrijven", legt Meier uit.

"Tijdens het mandaat van Christine Lagarde, dat op 1 november 2019 begint, zal de situatie van structureel lage rentevoeten waarschijnlijk niet veranderen. Beleggers doen er daarom goed aan om hun assetallocatie aan te passen aan de nieuwe beleggingswereld en het gedeelte aandelen in hun portefeuille te verhogen. Met dividendaandelen en vooral dividendfondsen kunnen ze een manier vinden om uit de rente ontsnappen", zegt Meier.