Zelfstandige vermogensbeheerders richten eigen bewaarinstelling op: Knox

Zelfstandige vermogensbeheerders richten eigen bewaarinstelling op: Knox

Asset Management
Samenwerking.jpg

Een groep zelfstandige vermogensbeheerders richt een economisch samenwerkingsverband op: Knox. Door de han­den ineen te slaan en met Knox een eigen bewaarinstelling te starten, kunnen vermogensbeheerders voortaan zelf de beno­dig­de broker en bewaar services inkopen bij insti­tu­ti­o­ne­le ban­ken. Knox is een inkoopcombinatie die voor haar leden inkoopvoordelen creëert en vermogensbeheerders toegang geeft tot innovatieve software van fintech provider Blanco.

Pieter Aartsen, oud-bestuurder van BinckBank, gaat Knox leiden. Volgens Aartsen vervult Knox een langgekoesterde wens van vermogensbeheerders: 'Vermogensbeheerders opereren graag zo onafhankelijk mogelijk. Ze hebben immers allemaal hun eigen ideeën over het creëren van een goed rendement voor hun cliënten en nemen dan ook graag zelf de belangrijke beleggingsbeslissingen. Toch zijn vermogensbeheerders tot nu toe op één punt nog steeds afhankelijk: het vermogen van hun cliënten moet worden bewaard bij een bank die tevens zijn concurrent is en die de dienstverlening aan zelfstandige vermogensbeheerders niet tot hun kernactiviteiten rekenen. Deze banken rekenen hoge kosten en garanderen nooit de continuïteit van deze activiteiten. Met Knox creëren we als vermogensbeheerders nu zelf onze eigen bewaarinstelling, die enkel ons belang en daarmee dat van onze cliënten dient, en van niemand anders. Door gebruik te maken van de innovatieve KYC en beleggingssoftware van Blanco zijn Knox en de vermogensbeheerders veel beter in staat om te voldoen aan de steeds complexere wet- en regelgeving'.

De belangstelling om toe te treden tot Knox is groot, iedere zelfstandige vermogensbeheerder kan lid worden van Knox om eveneens de vruchten te plukken van de onafhankelijkheid en het inkoopvoordeel dat Knox biedt. Het bestuur van Knox bestaat, naast Algemeen Directeur Pieter Aartsen, uit: Klaartje de Beer: Directeur Legal & Compliance en Jaap Arkesteijn: Directeur Operations. Willem Meijer (o.a. bestuurder bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam en Commissaris bij Euroclear) is Commissaris van Knox. De nieuwe, onafhankelijke bewaarinstelling is juridisch gezien een coöperatie en heeft geen winstoogmerk. De vergunning bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt binnenkort aangevraagd.