Willis Towers Watson: Internationale M&A-markt – geen tekenen van herstel

Willis Towers Watson: Internationale M&A-markt – geen tekenen van herstel

M&A
Koersen omlaag.jpg

De M&A-markt heeft wereldwijd de op één na slechtste resultaten genoteerd sinds de lancering van Willis Towers Watsons Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) in 2008, die in samenwerking met de Cass Business School wordt uitgevoerd.

Gekeken naar de aandelenkoersen zijn overnemende partijen er acht achtereenvolgende kwartalen niet in geslaagd om waarde toe te voegen, waardoor zij de afgelopen drie maanden met 6,4 procentpunt onder de Global Index (1) bleven en het afgelopen jaar met 4,6 procentpunt, middels deals met een waarde van meer dan $100 miljoen.

Azië-Pacific is de enige regio ter wereld die in het derde kwartaal van 2019 positieve M&A-cijfers noteerde. Dealmakers in deze regio presteerden 0,8 procentpunt boven de lokale index, waarmee er een einde kwam een reeks van tien achtereenvolgende negatieve kwartalen.

Europese kopers beëindigden een reeks van negen achtereenvolgende positieve kwartalen door met 6,7 procentpunt onder de regionale index te blijven. De activiteiten op het continent hebben ongetwijfeld te lijden gehad van het slechtste derde kwartaal aller tijden van kopers in het VK, dat uitkwam op -20,0 procentpunt (op basis van slechts zeven gesloten deals).

Ondertussen hadden Noord-Amerikaanse ondernemingen voor het achtste achtereenvolgende kwartaal moeite om waarde uit hun deals te halen, en noteerden zij het slechtste resultaat van alle regio’s met een onder-prestatie van -6,9 procentpunt.

Naar verwachting zal het aantal deals per jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar dalen, hoewel het dealvolume in Q3 2019 marginaal is gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Als gevolg van een stijging van transacties in Noord-Amerika en Azië-Pacific hebben 59 procent van de 333 deals die in het lopende jaar zijn gesloten geen waarde toegevoegd.

'Voor CEO’s die onder druk staan van mondigere aandeelhouders ligt er steeds meer in de waagschaal. Zeker nu de dealvolumes de neerwaartse trend van dit jaar blijven doorzetten, de economische omstandigheden zwaar zijn en de strijd om een steeds kleinere pool aan kandidaten alsmaar feller wordt', aldus Gabe Langerak, hoofd M&A West Europa. 'Maar hoewel er maar weinig easy wins zijn geweest, blijkt uit ons onderzoek toch dat twee van de vijf deals de volatiliteit van de markt, de dalende waarderingen en macro-economische en politieke onzekerheid met succes het hoofd hebben geboden en beter hebben gepresteerd dan de benchmark.'

'Europese dealmakers beginnen nu het negatieve sentiment te voelen waar de rest van de wereld al langer last van heeft, hoewel dat voor een deel te wijten is aan de slechte prestaties in het VK. De wereldeconomie blijft last hebben van stevige tegenwind, en de VS blijft het zwaar hebben. Het herstel van de M&A-cijfers in Azië is mogelijk een lichtpuntje aan het eind van de tunnel', aldus Gabe Langerak.

Andere opmerkelijke conclusies uit het onderzoek:
Grote dealvolumes (meer dan $1 miljard) waren dit kwartaal het laagst sinds 2009 en liggen op koers voor het laagste jaarlijkse niveau sinds 2013.
Er zijn in Q3 2019 zeven megadeals (ter waarde van meer dan $10 miljard) gesloten, ten opzichte van nul in het voorgaande kwartaal en vijf in Q1 2019, hoewel de prestaties gemiddeld zwak bleven.
Het duurt langer om M&A-transacties te voltooien: deals die in de eerste negen maanden van 2019 waren gesloten werden gemiddeld in 140 dagen afgerond, in vergelijking met 119 dagen voor dezelfde periode in 2018.

'De afgelopen tien jaar zijn voor dealmakers relatief goed geweest, maar momenteel drukken handelsoorlogen, de Brexit, een zwakke Chinese economie en prognoses van langzamere groei het sentiment op de kapitaalmarkten. Alles wijst erop dat er zware tijden aankomen', aldus Gabe Langerak.

'Dealmakers zullen tijdens de volgende neergang misschien de neiging hebben om vanaf de zijlijn toe te kijken, waardoor veel deals complexer worden en het meer tijd kost om ze te sluiten. Maar uit onze ervaring blijkt dat een zwakke economie moet worden beschouwd als een kans: goed uitgevoerde deals gebaseerd op een duidelijke strategische motivatie, een grondige due diligence en gezonde financiële overwegingen, creëren waarde bij zowel gunstige als zware economische omstandigheden.'

[1] Standaard wordt de MSCI World Index gebruikt, tenzij anders aangegeven.