DWS: China kan profiteren van handelsoorlog VS

DWS: China kan profiteren van handelsoorlog VS

China Trade conflict
China.jpg

China heeft de afgelopen 70 jaar een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Om deze vooruitgang vol te houden, moeten er wel dingen veranderen. De Verenigde Staten kunnen hier indirect bij helpen, stelt vermogensbeheerder DWS in zijn “Chart of the Week”.

Op 1 oktober viert de Volksrepubliek China zijn zeventigste verjaardag. Zeker vanuit economisch perspectief valt er wat te vieren, omdat een groot deel van de bevolking er flink op vooruit is gegaan. De Wereldbank schat dat bijna 800 miljoen mensen in de afgelopen 30 jaar aan de armoede zijn ontsnapt. En hoewel definities en precieze aantallen ter discussie kunnen staan, blijft het idee overeind dat de Volksrepubliek een economisch succesverhaal is geweest.

Uit de “Chart of the Week” blijkt ook dat China op indrukwekkende wijze India heeft overtroffen wat betreft het inkomen per hoofd van de bevolking. Het inkomen in India is de afgelopen twintig jaar verdubbeld, maar in China vertienvoudigd.

Wel moet China oppassen om niet in de zogenaamde ‘middeninkomensval’ te struikelen. Dat is hoe de Wereldbank het gevaar omschrijft waarbij opkomende landen vastzitten in de middeninkomenssector met grofweg een jaarinkomen van minder dan 15.000 dollar. Een land is dan niet langer goedkoop genoeg om een aanzienlijk concurrentievoordeel te hebben bij arbeidsintensieve export, maar ook niet aantrekkelijk genoeg om mensen binnen te halen (of te houden) wiens expertise of innovatieve kennis nieuwe concurrentievoordelen kan creëren.

DWS gelooft echter dat Beijing zich bewust is van dit gevaar. Er zijn volgens hen goede redenen om aan te nemen dat het land aan die val kan ontsnappen. De "Made in China 2025"-strategie moet China omvormen van een goedkope werkplaats tot een producent van goederen en diensten met een hoge toegevoegde waarde.

Xueming Song, China-econoom bij de vermogensbeheerder, denkt dat het handelsconflict met de VS hieraan bij kan dragen: “Het zwaard van de handelsspanningen snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant legt het druk op China om technologisch zelfvoorzienend te worden. Aan de andere kant bestaat het gevaar dat China tijdelijk teruggeslagen wordt als het zonder de nodige westerse hightech-tussenproducten komt te zitten.”

Voordat China Zuid-Korea achterna kan gaan om een technologische leider te worden, ligt er volgens DWS echter nog een ander gevaar op de loer: de totale schuld als percentage van het bbp is in de afgelopen tien jaar gestegen van 162% naar 276%.