Schroders: Meerderheidsbelang verworven in impactbelegger BlueOrchard

Schroders: Meerderheidsbelang verworven in impactbelegger BlueOrchard

Equity Impact investing
Investering.jpg

Schroders heeft een meerderheidsbelang genomen in de toonaangevende impactbelegger BlueOrchard Finance. Dit bedrijf is een pionier op het gebied van microfinanciering en impactbeleggen. Blue Orchard werd opgericht in 2001 en het was de eerste commerciële beheerder van beleggingen in microfinancieringsschulden ter wereld.

Tegenwoordig biedt het bedrijf beleggers premium impactbeleggingsoplossingen voor alle beleggingscategorieën, waaronder credit, private equity en sustainable infrastructure. Blue Orchard  is een expert in innovatieve gemengde financiële mandaten. De impactbelegger is gevestigd met het hoofdkantoor in Zwitserland en heeft circa 3,5 miljard dollar* aan vermogen onder beheer en is internationaal actief.

Het partnership met Schroders ondersteunt BlueOrchard in de uitbreiding van zijn duurzaamheidscapaciteiten. Hierdoor kan het bedrijf klanten die steeds meer op zoek zijn naar beleggingsmogelijkheden met een potentieel gunstig effect op de samenleving en het milieu, beter van dienst te zijn, terwijl er tegelijkertijd een positief financieel rendement wordt behaald. Het versnelt ook de groei van Schroders op het gebied van beleggingen in private debt en private equity in opkomende markten.

Door samen te werken met Schroders kan BlueOrchard verder innovatie en groei stimuleren en de impact ervan op opkomende en frontier markten vergroten. De stabiele eigendomsstructuur en het gedachtegoed van Schroders vallen nauw samen met de langetermijnfilosofie van BlueOrchard. Omdat beide bedrijven zowel waarden en normen delen, als ook de wens om samen substantiële impact te genereren, is Schroders bij uitstek een geschikte strategische partner van BlueOrchard.

Er zullen geen wijzigingen worden aangebracht in het beheerteam, de processen of strategieën van BlueOrchard. Peter A. Fanconi blijft aan als voorzitter van de Board of Directors en Patrick Scheurle als CEO van BlueOrchard. Namens Schroders nemen Peter Harrison (Group Chief Executive), Georg Wunderlin (Global Head of Private Assets) en Stephen Mills (Executive Chairman van Schroder Adveq) zitting in de Board. De Board of Directors van BlueOrchard, die bestaat uit vertegenwoordigers van zowel BlueOrchard als Schroders, zal gezamenlijke strategische beslissingen nemen.

Peter Harrison, Group Chief Executive van Schroders, zegt hierover:

“Schroders gelooft sterk in de waarde die beleggingen kunnen creëren in de samenleving, vooral in opkomende en frontier markten. De expertise van BlueOrchard op dit gebied is uitzonderlijk. Ze delen onze waarden en normen en we begrijpen dat we door onze gezamenlijke inspanningen doelbewust positieve veranderingen kunnen bewerkstelligen. Blue Orchard vormt een blauwdruk voor de toekomst van onze branche en we kijken ernaar uit om samen te werken.”

Peter A. Fanconi, voorzitter Board of Directors van BlueOrchard, zegt hierover:

“Al bijna 20 jaar is het de visie en missie van BlueOrchard om de armoede te verminderen en de planeet te beschermen, terwijl we aantrekkelijke rendementen bieden voor beleggers. In Schroders hebben we de ideale strategische partner gevonden waarmee we onze impact verder zullen vergroten en gezamenlijk zullen bijdragen aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. We zijn erg blij dat onder andere Peter Harrison, Group Chief Executive van Schroders, toetreedt tot Board of Directors van BlueOrchard en kijken ernaar uit om ons bedrijf gezamenlijk te ontwikkelen en uiteindelijk de groei van de impactbeleggende industrie te stimuleren.”

Patrick Scheurle, CEO van BlueOrchard, zegt hierover:

“We zijn verheugd met het partnership. De stabiele eigendomsstructuur en het gedachtegoed van Schroders, die nauw aansluiten bij de langetermijnfilosofie van BlueOrchard, maken dat ze een uitstekende partner zijn voor ons bedrijf. Met de steun van zo’n sterke en gelijkgestemde institutionele partner kunnen we verder innovatie en groei stimuleren en onze impact aanzienlijk vergroten, terwijl we onze beleggings- en operationele autonomie behouden. We kijken ernaar uit om onze klanten een uitstekende service en de best mogelijke impactbeleggingen te blijven bieden.”

De financiële voorwaarden van de transactie worden niet bekendgemaakt en de overname zal naar verwachting in de tweede helft van 2019 worden voltooid onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden, waaronder wettelijke goedkeuringen.

*per 30 mei 2019