Schroders: Wat is de prijs voor het tegengaan van klimaatverandering?

Schroders: Wat is de prijs voor het tegengaan van klimaatverandering?

Climate Change
Klimaatverandering.jpg

Europa heeft de ambitie om in 2050 een emissie-vrije economie te zijn. Om dat doel te behalen zullen er milieuheffingen moeten worden ingevoerd, stellen specialisten van Schroders in een rapport. Als de wereld succesvol wil zijn in het bestrijden van klimaatverandering, dan is de oplossing niet dat de ene regio zijn CO2-footprint uitbesteedt aan een andere en denkt dat daarmee de doelstellingen zijn behaald.

Via heffingen gelijk speelveld creëren
Europa loopt voorop met groene voornemens. Het heeft zeer ambitieuze uitstootdoelstellingen geformuleerd. Schone energie en elektrische voertuigen zijn al ver ontwikkeld en voordeliger dan vergelijkbare producten op fossiele brandstof. Maar om totaal emissievrij te zijn in 2050 moeten er diepgaande veranderingen en disruptieve processen in een aantal industrieën worden doorgevoerd. Schroders wijst hierbij op landbouw-, cement-, staal-, aluminium- en luchtvaartsectoren, naast een reeks andere maakindustrieën waar de kosten van het terugdringen van de CO2-uitstoot hoog zijn.

Het is politiek onacceptabel om deze kosten neer te leggen bij Europese bedrijven, terwijl buitenlandse bedrijven die kosten niet hebben. De kosten van klimaatverandering zijn hoog. CO2-invoerheffingen zijn de enige manier om te zorgen voor een gelijkwaardig speelveld. Tenzij landen als China en de VS vergelijkbare strikte maatregelen nemen en hun afhankelijkheid van kolen en gas gaan afbouwen.

CO2, groei en concurrentiekracht
Zonder een dergelijke bescherming zal de industriële productie verhuizen naar die delen van de wereld waar de milieuregels minder streng zijn. CO2-invoerheffingen zijn populair in een aantal landen, omdat ze zorgen voor een gelijkwaardig speelveld. Nieuwgekozen groene politici in Europa willen een ingrijpend milieubeleid voeren, maar moeten dat zien te combineren met economische welvaart en concurrentiekracht voor Europa.

Om aan de doelstelling van een emissievrije economie in 2050 te kunnen voldoen, moet alle staal- en aluminiumproductie geheel schoon plaatsvinden. Europa ligt op koers om deze transitie te maken, maar de meeste andere producenten ter wereld gebruiken nog altijd kolen voor hun aluminiumgieterijen. Europa kan niet simpelweg aluminium importeren als het een schone economie wil zijn. CO2-heffingen kunnen dan de prijs van het duurdere, maar schone aluminium gelijk trekken met de producten van vervuilende producenten.

Energiemix vraagt meer
De energietransitie is een ander terrein, waarop extra maatregelen nodig zijn. Duurzame energie maakt een steeds groter bestanddeel uit van onze energiemix. Maar wereldwijd is er nog veel terrein te winnen. Schroders verwacht dat de komende 30 jaar duurzame energie zal uitgroeien tot 30-40% van de totale mix.

Wanneer we het hebben over energietransitie, is het opwekken van energie uit duurzame bronnen slechts een deel van het verhaal. De massale introductie van elektrische transportinfrastructuur, energieopslag, verbeterde transmissie- en distributienetwerken, gekoppeld aan het toegenomen gebruik van technologieën om de energie-efficiëntie te verbeteren, maken allemaal deel uit van de transitie. We verwachten dat dit de komende decennia enorm ontwrichtend zal zijn voor de energiesector.