Nordea AM: Von der Leyen lanceert voorstel eerste klimaatbank

Nordea AM: Von der Leyen lanceert voorstel eerste klimaatbank

ESG-investing
Vermogensgroei.jpg

Om de doelstelling van een C02-neutrale Europese Unie in 2050 te realiseren, heeft Ursula von der Leyen voorgesteld om een biljoen EUR te investeren in groene projecten. Om dit initiatief te financieren, stelt de recent verkozen commissievoorzitter voor om het mandaat van de Europese Investeringsbank in Luxemburg te wijzigen. Het moet hiermee ’s werelds eerste ‘klimaatbank’ worden. In een recent artikel bespreekt Sébastien Galy, Senior macrostrateeg bij Nordea Asset Management, de mogelijke ontwikkelingsgang en implicaties van een dergelijk besluit.

In het kort:

  • Von der Leyen zal van de participerende lidstaten buy-in moeten krijgen om aan het project bij te dragen
  • Hoewel een klimaatbank het doel van de EU om voor 2050 CO2-neutraal te worden zal stimuleren, kan het ten koste gaan van de concurrentiepositie en zal de EU hoogstwaarschijnlijk besluiten om de vervuilende landen vijf tot tien jaar te belasten
  • Behalve de balansverschuiving naar een groenere EU leidt het besluit niet tot onmiddelijke handelsimplicaties, maar het zal de vraag naar het soort bedrijven alsook het gedrag van bedrijven doen veranderen.