Monex: Premierschap Johnson verhoogt bestaande risico’s Britse pond

Monex: Premierschap Johnson verhoogt bestaande risico’s Britse pond

Politics British Pound UK
Geld ponden.jpg

De eerste reactie van het Britse pond op de verkiezing van Boris Johnson tot Brits premier is gematigd, waarschijnlijk omdat veel al is ingeprijsd. De eerste positieve reactie van het pond kan zelfs betekenen dat markten opgelucht zijn dat het vandaag niet erger is geworden in de Britse politiek, bijvoorbeeld door open rebellie tegen de nieuwe leider van de Conservatieve Partij, of het vertrek van meer ministers, stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe.

Boris Johnson – en daarmee het Britse pond – wacht een pad vol met valkuilen en obstakels. Wanneer Boris Johnson de komende dagen zijn kabinet gaat vormen heeft hij ruwweg twee keuzes. Hij kan gaan voor een meer gematigd kabinet, waardoor hij de Conservatieve Partij bij elkaar houdt, of een kabinet met “ware gelovigen” van de Brexit, zoals een Jacob Rees-Mogg, Steve Baker en Ian Duncan Smith. Dit laatste verhoogt de kans op een motie van wantrouwen vanuit zowel de eigen partij als vanuit het algehele parlement.

Dit alles speelt zich ondertussen af tegen een achtergrond van groeiende economische risico’s met een grote kans op negatieve groei in het tweede kwartaal en een Bank of England die onder zulke omstandigheden de rente bijna niet kan verhogen – hoeveel de inflatie ook toeneemt. Een afremmende economie, die nu toch echt begint te lijden onder drie jaren van Brexit-onzekerheid, zal ook het premierschap van Johnson bemoeilijken. Het is immers altijd makkelijker regeren wanneer het economsich voor de wind gaat en er cadautjes uit te delen zijn aan het electoraat.

Na de neergang eerder dit jaar lijken de risico’s die momenteel aan het Britse pond hangen steeds zwaarder te wegen, waardoor de kans groot is dat de munt kopje onder gaat komende maanden. Het is aannemelijk dat er in de komende maanden een “no deal angst” zal ontstaan onder Johsnon. Ook al gaat Hordijk er niet vanuit dat het daadwerkelijk tot een no deal Brexit zal komen, de angst alleen al zal ervoor zorgen dat het pond flink lager komt te staan. Ook een eventuele revolte binnen de partij impliceert dat de Labour of zelfs de Brexit partij aan de macht kunnen komen, waardoor de zenuwen bij pondhandelaren om uiteenlopende redenen zullen doen toenemen. Ten slotte suggereren de laatste inkoopmanager indices dat de Brexit onzekerheid het land wel eens in een recessie kan doen storten. Helaas voor het pond lijkt Johnson een opportunistische schipper die de munt eerder dichtbij de kliffen brengt, dan naar veiligere wateren weet te loodsen.