Schroders: Waar moeten beleggers in Chinese A-aandelen in beleggen?

Schroders: Waar moeten beleggers in Chinese A-aandelen in beleggen?

Equity China

De sterke opkomst van Chinese A-aandelen valt niet te ontkennen. Louisa Lo, Head of Greater China Equities bij Schroders, voorziet aantrekkelijke kansen op de lange termijn voor beleggers in China. Met de openstelling van de markt voor buitenlandse beleggers en gezien de recente beslissing van MSCI om Chinese A-aandelen op te nemen in haar wereldwijde indexen, verwacht zij dat de vertegenwoordiging van China in de wereldwijde portefeuilles de komende jaren aanzienlijk zal toenemen.

Welke sectoren in China zijn interessant  om in te beleggen?

Op dit moment ziet Lo een aantal potentieel aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden op de Chinese markt. Een van de sectoren die zij met name vermeldt, is de gezondheidszorg. Er is een sterke trend naar het uitbesteden van productie en R&D van geneesmiddelen door farmaceutische bedrijven. Lo verwacht dat bedrijven die actief zijn op dit gebied zich in de toekomst meer en meer zullen profileren. Zij blijft voorzichtig ten aanzien van vastgoedondernemingen, maar verzekeringsmaatschappijen acht Lo aantrekkelijk vanwege de nog steeds lage penetratiegraad van verzekeringsproducten in China.

Marktverschuivingen

De laatste jaren is de belangstelling van beleggers verschoven van het ‘oude' China (infrastructuur, banken, telecommunicatie) naar een grotere focus op de consument (basisproducten, voedsel en dranken) en de zogenaamde 'nieuwe economie' (gezondheidszorg, consumenten, IT). Dit komt doordat de drijvende kracht achter de Chinese groei in toenemende mate gebaseerd is op consumptie. Lo verwacht dat deze verschuiving zich zal voortzetten. 

De A-aandelenmarkt blijft zeer evenwichtig in termen van sectoren, vooral in vergelijking met Hongkong, waar technologie, banken en grondstoffen nog altijd de index domineren. Dit betekent dat het mogelijk is een meer gediversifieerde portefeuille op de A-aandelenmarkt te beheren. Ondertussen is de instroom op de markt sinds het begin van het jaar sterk geweest, ondanks de constante krantenkoppen rond de handelsspanningen tussen de VS en China.

Chinese particuliere belegger sterk aanwezig op de markt

Er moet nog belangrijke vooruitgang worden geboekt op het gebied van A-aandelen, aangezien de Chinese onshore markt pas onlangs is opengesteld voor internationale beleggers via de Shanghai-Hong Kong (2014) en Shenzhen-Hong Kong (2016) Stock Connect programma’s. Deze programma's bieden buitenlandse beleggers toegang tot binnenlandse Chinese aandelen (A-aandelen) via de beurs van Hongkong. Slechts 3% van de beleggers op de binnenlandse markt zijn echter buitenlanders.

De A-aandelenmarkt wordt nog steeds gedomineerd door Chinese particuliere beleggers. Zij dragen in hoge mate bij aan de grotere volatiliteit in de markt ten opzichte van de meer ontwikkelde beurzen. De markt is echter aantrekkelijk voor actieve fondsbeheerders die kunnen profiteren van de inefficiënties in de markt. Over de hele linie genomen heeft de mediaan van de Chinese A-aandelenfondsbeheerder het in vier van de afgelopen vijf jaar beter gedaan dan de MSCI China A Onshore benchmark.