DWS: Houd de Koreaanse won in de gaten

DWS: Houd de Koreaanse won in de gaten

Currency Trade conflict
Zuid-Korea.jpg

De koers van de Koreaanse munt, de won, lijkt een indicator voor trends op de aandelenmarkten en is daarom een goede maatstaf voor het doorgronden van de gevolgen van het handelsconflict tussen de VS en China. Dat blijkt uit de ‘Grafiek van de Week’ van vermogensbeheerder DWS.

Het feit dat Donald Trump en Xi Jinping niet tot tastbare resultaten kwamen tijdens de G20-top werpt nieuwe vragen op: welke indicatoren zijn het beste in staat om het slepende handelsconflict te duiden? De won-dollarkoers blijkt sinds Trump zijn intrede in het Witte Huis deed, er een van te zijn. 

Zuid-Korea is een relatief kleine, open economie en mondiale groeitrends stralen dan ook af op het land. Bovendien is de Koreaanse export van elektronica zeer gevoelig voor de huidige conjuncturele neergang in de geheugenchipsector. En ook een zwakkere Chinese groei raakt de Koreaanse won direct.

Uit deze ‘Grafiek van de Week’ blijkt de won een interessante voorspeller voor trends op de aandelenmarkten. Dit geldt specifiek voor de relatieve prestaties van Chinese aandelen (MSCI China Index) ten opzichte van wereldwijde aandelen (MCSI AC World Index).

Uiteraard is niemand alwetend, valutabeleggers evenmin. Ook liggen door het getwitter van president Trump verrassingen altijd op de loer. En nu de aandacht verschuift naar handelsspanningen tussen de VS en de EU, doen wellicht ook weer andere indicatoren hun intrede. Vooralsnog is de won dé munt die beleggers in de gaten moeten houden.