UBS AM: 5 argumenten waarom China een aparte plek verdient in de beleggingsportefeuille

UBS AM: 5 argumenten waarom China een aparte plek verdient in de beleggingsportefeuille

Emerging Markets China

Het belang van China op het wereldtoneel neemt dermate toe dat beleggers het land als een aparte allocatie in hun portefeuilles moeten opnemen, aldus de experts van UBS Asset Management (UBS AM). De vermogensbeheerder geeft vijf argumenten waarom een opzichzelfstaande aanpak voor China voor beleggers steeds dwingender wordt.

1. China is de drijvende kracht achter de wereldwijde economie

Ondanks een lichte vertraging in 2019 is China - met een bijdrage van 33% van het totale mondiale bbp in 2019 – de belangrijkste motor van de wereldeconomie geworden. Volgens hoofd Chinese aandelen Bin Shi van UBS AM kunnen beleggers die groei beter benutten met een aparte focus op China dan met een generieke allocatie in een strategie voor opkomende landen. “Een actieve, op zichzelf staande allocatie, in combinatie met grondige kennis van de lokale markt, biedt beleggers de beste mogelijkheid om te profiteren van de groeiende rol van China in de wereldeconomie.”

2. De Chinese markten behoren tot de grootste ter wereld

De markten van China zijn inmiddels zo groot dat zij een vergelijkbare allocatie verdienen met landen als het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland. Dat zegt hoofd Aziatische obligaties Hayden Briscoe. “Alleen al vanwege de omvang van de markt verdient China die aparte aandacht. Chinese obligaties hebben een defensief karakter en beleggers smachten naar de weinige markten die extra yield bieden ten opzichte van bijvoorbeeld Amerikaanse, Duitse, Japanse en Britse obligaties. Ook is onze verwachting dat de Chinese renminbi op termijn een apart valutablok zal vormen, net als de dollar en de euro.”

3. Chinese markten worden steeds toegankelijker

China heeft de programma’s Bond Connect en Stock Connect gelanceerd om wereldwijd beleggers aan te trekken. Die programma’s hebben de markten op het Chinese vasteland opengesteld voor buitenlandse investeerders, zegt hoofd investments specialists Rob Worthington. “Als de Chinese onshore aandelenmarkten volledig toegevoegd zijn aan de MSCI-index voor opkomende markten, zal China goed zijn voor ongeveer 40% van de totale index. Een volgende stap is wellicht dat China los wordt gezien van andere opkomende markten, dus als EM ex-China, net als de Verenigde Staten versus de wereld ex-VS.”

4. De voordelen voor beleggers zijn aanzienlijk

China als aparte focus in een beleggingsportefeuille biedt diversificatie en daarmee potentieel hogere rendementen, zegt Rob Worthington. “De relatief lage correlatie tussen de Chinese financiële markten en de bredere overzeese markten biedt volop mogelijkheden om de portefeuille te diversifiëren. En het grote aantal potentiële kansen om de markt te kunnen verslaan maakt een toewijzing aan China nog aantrekkelijker.”

5. China biedt de juiste strategische positionering voor de toekomst

Nieuwe groeiaandrijvers zoals technologie- en consumentensectoren stimuleren de Chinese economie, zegt hoofd Chinese aandelen Bin Shi. “Nu China overgaat op een diensten- en consumptiegerichte economie, nemen innovatieve bedrijven in technologische- en gezondheidssectoren de overhand ten koste van op investeringen gerichte sectoren. Dat biedt kansen voor actieve managers die in deze volatiele groeimarkt beter in staat zijn om het kaf van het koren te scheiden dan passieve managers.”