Guy Wagner (BLI): Algemene zwakte van de maakindustrie blijft de wereldwijde economische groei afremmen

Guy Wagner (BLI): Algemene zwakte van de maakindustrie blijft de wereldwijde economische groei afremmen

Economy
Industrie.jpg

In de Verenigde Staten is de verslechtering van de inkoopmanagersindex nu ook doorgesijpeld naar de dienstensector, terwijl die sector in Europa ondanks de aanhoudende zwakte van de industrie verrassend goed blijft standhouden. Dat schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

De algemene zwakte van de maakindustrie blijft de groei van de wereldeconomie afremmen. In de Verenigde Staten is de verslechtering van de inkoopmanagersindex doorgesijpeld naar de dienstensector. "Voorlopig blijft de indicator voor zowel de industrie als de diensten echter boven de kritieke drempel van 50%, die de grens vormt tussen inkrimping en groei", zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de beheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. "Voor het tweede kwartaal verwachten de meeste analisten in de VS een bbp-groei van ten hoogste 2%. Dat zou neerkomen op een aanzienlijke vertraging van de economie, al blijft het risico van een recessie nog beperkt."

Europese dienstensector blijft verrassend dynamisch

In Europa blijft de dienstensector ondanks de aanhoudende zwakte in de industrie verrassend goed overeind, waardoor de arbeidsmarkt vooralsnog gespaard blijft. In China lijkt de groei zich te stabiliseren. De industriële activiteit vertraagt er, maar dat wordt gecompenseerd door de detailhandel, die het goed blijft doen. In Japan is het groeipotentieel momenteel beperkt, doordat de economie zo sterk afhankelijk is van de export. "Zolang er geen gevoelige verbetering komt in de gespannen handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China, lijkt een herstel in de productiesector niet evident."

Federal Reserve: grote kans op renteknip

Zoals verwacht heeft het monetairbeleidscomité van de Amerikaanse centrale bank de basisrente in juni ongemoeid gelaten en blijft de bovengrens van de Fed Funds-rente op 2,5% liggen. Tijdens de persconferentie heeft voorzitter Jerome Powell echter het woord 'geduld' niet meer gebruikt toen hij het over een volgende rentewijziging had. Dat wijst erop dat de handelsspanningen en de wereldwijde economische vertraging de economische onzekerheid toch doen toenemen. "Gezien zijn verklaring zal het monetairbeleidscomité de Fed Funds-rente tijdens zijn volgende vergadering eind juli heel waarschijnlijk verlagen", zegt de Luxemburgse econoom. Tijdens het jaarlijkse forum van de Europese Centrale Bank hintte haar voorzitter Mario Draghi naar een nieuwe versoepeling van het monetaire beleid. De verslechterende economische vooruitzichten en de neerwaartse trend van de inflatie noemde hij daarbij als voornaamste redenen. "Het valt dus niet langer uit te sluiten dat er nog een renteverlaging en een doorstart van de kwantitatieve verruiming komen voor Mario Draghi de fakkel van de ECB eind oktober afgeeft."

S&P 500 behaalt zijn beste eerste semester sinds 1997

Na de terugval in mei hebben de beurzen in juni hun opwaartse trend hervat. Het vooruitzicht van een monetaire versoepeling in zowel de VS als Europa heeft de aandelen goed ondersteund, waardoor alle grote indexen in de lift zitten. De belangrijkste Amerikaanse index, de S&P 500, brak in de loop van de maand zijn hoogterecord en sloot de eerste helft van het jaar af met 17,4% winst, meteen het beste eerste halfjaar sinds 1997.