CME Group over de Chinese Yuan: Houd de grenzen in de gaten

CME Group over de Chinese Yuan: Houd de grenzen in de gaten

Chinese renminbi Trade conflict
Yuan_1200x627.jpg

Door Blu Putnam, Chief Economist en Managing Director, CME Group

Grenzen zijn van invloed op het gedrag in de markt, ongeacht of deze expliciet worden benoemd of zijn ingebouwd. De psychologische grens voor de Chinese yuan (CNY) ligt op 7 yuan voor 1 US dollar (USD). Marktdeelnemers moeten oog hebben voor de economische dynamiek van grenswaarden. Naarmate de handelsspanningen toenemen, wordt de volatiliteit afgeremd tot een niveau in de buurt van de grenswaarde, ook als het risico op een flinke devaluatie van de munt toeneemt. Aan de andere kant kan de munt zich bij afnemende spanningen in de richting van een koersstijging bewegen.

Wisselkoersbeleid bij afnemende en toenemende handelsspanningen

De Chinese yuan, of renminbi, is uiterst gevoelig voor hoe de handelsoorlog zich ontwikkelt. Wanneer de spanningen afnemen, zoals gebeurde aan het eind van 2018 en het begin van 2019, neemt de waarde van de Chinese munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar toe. Bij toenemende spanningen, zoals in mei 2019 toen de vooruitzichten op een handelsakkoord vervlogen, laat de waarde van de Chinese munt een daling zien. Interessant genoeg bevat de politieke agenda zowel psychologische als verborgen beperkingen met betrekking tot de mate waarin de munt kan devalueren, met aanzienlijke implicaties voor het gedrag op de markt. 

In de huidige situatie van intense handelsoorlog waren de Chinezen, toen ze dachten dat er mogelijk een akkoord zou worden gesloten, bereid om onder invloed van druk in de markt een stijging tot 6,7 yuan per dollar toe te staan, omdat de marktdeelnemers blijk gaven van de verwachting dat door een akkoord de Amerikaanse importtarieven zouden worden afgeschaft. Een sterke munt maakt de Chinese export duurder en daarbij komen nog de door de VS opgelegde importtarieven,  waardoor de waarde van de munt alleen stijgt als er een akkoord op handen lijkt te zijn en de tarieven mogelijk worden afgeschaft. En een eventuele afschaffing van tarieven zal waarschijnlijk leiden tot een stijging van aandelen.

De waarde van de Chinese Yuan ten opzicht van de Amerikaanse dollar stijgt bij afnemende spanningen en andersom.

 

Het magische getal zeven

Als de VS daarentegen de druk op China opvoeren en de vooruitzichten op een akkoord wegvallen, zijn marktdeelnemers geneigd te denken dat de door de VS opgelegde tarieven permanent zullen zijn. En verwachtingen van permanente tarieven vergroten de druk op devaluatie van de yuan.

Uit de gegevens is duidelijk gebleken dat de Chinese munt bij een escalatie van de handelsoorlog in de richting van 7 yuan voor 1 USD gaat en dan stabiel blijft. Is die 7 CNY per USD een plafond? Ja, het is goed mogelijk dat dit plafond bestaat omdat de Chinese autoriteiten hun munt niet zoveel willen laten devalueren dat de al bestaande slechte handelsrelaties nog verder verslechteren. Het kan zijn dat de Chinese autoriteiten willen vasthouden aan de grens van CNY 7 per USD zolang de financiële pijn nog opweegt tegen het risico van verdere irritatie van de VS. De redenering hierachter is dat met een verdere devaluatie van de Chinese yuan de Chinese export goedkoper wordt en de tarieven worden gecompenseerd. Het besluit om een devaluatie van meer dan 7 CNY per USD toe te staan zal niet licht of gemakkelijk worden genomen en is dus geen scenario waar vanuit wordt gegaan. Verdere devaluatie is een risico dat toeneemt naarmate de Chinese economie de pijn van de handelsoorlog meer gaat voelen en er voorlopig geen vooruitzichten zijn op een toenadering met de VS.

Handelsoorlog heeft het momentum op de markt verstoord

 

Economie van de grenswaarden

De economie van de grenswaarden is fascinerend. Hier is de Wet van Goodhart van toepassing, de economische versie van het Onzekerheidsprincipe van Heisenberg. Wanneer een centrale bank een bepaald streefcijfer vaststelt, verandert het gedrag van marktdeelnemers volgens wijlen professor Goodhart in de richting van dat streefcijfer en verandert het tijdpad en het volatiliteitspatroon van het streefcijfer. 

Als we dit toepassen op de grens of het plafond van 7 CNY per USD dat blijkbaar bestaat, kunnen we op basis van de Wet van Goodhart twee dingen opmerken. Ten eerste, als de munt ooit door het plafond schiet, kan het snel gaan en kan hij ver boven het oude plafond uitschieten. Het is als druk die wordt opgebouwd en vervolgens ineens vrijkomt: een uiterst explosief patroon. Ten tweede, als de druk weliswaar toeneemt maar de munt nog steeds onder het plafond blijft, is de waargenomen volatiliteit in de markt extreem laag ook al nemen de toekomstige risico's snel toe. De boodschap is duidelijk. Als we te maken hebben met grenswaarden, moeten we ons erg bewust zijn van de complexiteit van risk management.

Attachments