LGIM verhoogt de druk op bedrijven om klimaatverandering aan te pakken

LGIM verhoogt de druk op bedrijven om klimaatverandering aan te pakken

Meryam Omi.jpg

Engagement met daadwerkelijk consequenties laat positieve resultaten zien bij meerdere bedrijven en sectoren. LGIM stemt tegen bedrijven die achterblijven, deze bedrijven worden van ‘Future World Fund range’-lijst gehaald.

Legal & General Investment Management (LGIM) heeft vandaag haar tweede jaarlijkse ranglijst van 'Leaders & Laggards’ gepubliceerd, op basis van LGIM’s Climate Impact Pledge. De Climate Impact Pledge is de belofte van LGIM om met de grootste bedrijven in zes sleutelsectoren voor het behalen van de wereldwijde doelstellingen voor klimaatverandering samen te werken: olie en gas, mijnbouw, nutsvoorzieningen, autosector, levensmiddelen en de financiële sector.

Uit de resultaten van dit jaar blijkt dat de gemiddelde scores van alle zes sectoren zijn verbeterd. Met name de sectoren die publiek het meest in de ‘spotlight’ staan, zoals olie en gas, nutsbedrijven en auto's, boeken grote vooruitgang. De toename van de gemiddelde scores is ook te zien in alle geanalyseerde hoofdregio's, inclusief de VS, het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië.

Het onderzoek van LGIM bracht echter ook een aanzienlijke divergentie aan het licht tussen de voorlopers en achterblijvers binnen dezelfde sectoren, evenals tekenen van stagnatie in sectoren zoals financiële dienstverlening en detailhandel. De verschillen binnen de VS zijn bijzonder sterk, omdat bedrijven te maken hebben met een tweedeling tussen de federale opstelling van de klimaatafspraken van Parijs en andere wereldwijde, staats- en lokale initiatieven om klimaatproblemen aan te pakken.

Stimuleren van verandering door constructieve dialoog en resultaten met impact
Sinds 2018 is de publieke bezorgdheid over het gevaar van klimaatverandering gestegen naar steeds hogere niveau’s, onder andere door alarmerend wetenschappelijk bewijs dat de noodzaak voor het aanpakken van deze problematiek benadrukt.

LGIM meldt dat een vruchtbare dialoog met bedrijven in het kader van de Climate Impact Pledge heeft geleid tot zichtbare acties en veranderingen in discussies op bestuursniveau over het ontwikkelen van veerkrachtige strategieën. Als onderdeel van de verantwoordelijkheid van LGIM als een constructieve langetermijnbelegger, streeft de Climate Impact Pledge ernaar om bedrijven die in elk van de sectoren het voortouw hebben genomen met naam en toenaam te benoemen.

Wegens het niet aanpakken van klimaatverandering heeft LGIM in juni 2018 tegen een aantal besturen gestemd van bedrijven die op de eigen ‘Future World fund range’-lijst stonden. Ook volgden desinvesteringen in deze bedrijven. Sindsdien heeft LGIM zich succesvol bemoeid met al deze acht bedrijven, waardoor dankzij positieve uitkomsten Occidental Petroleum en Dominion Energy opnieuw zijn opgenomen in de Future World fund range.

Ondanks het positieve momentum blijft er echter nog genoeg werk te doen. Na LGIM's geactualiseerde beoordeling in 2019 zullen vanwege onbevredigende resultaten desinvesteringen volgen in vijf bedrijven: ExxonMobil Corporation, Hormel Foods, Korean Electric Power Corporation, Kroger en Metlife. Eerder al kregen de volgende bedrijven te horen dat ze substantiële acties moeten ondernemen om herplaatsing door LGIM te rechtvaardigen: China Construction Bank, Rosneft Oil, Japan Post Holdings, Subaru, Loblaw en Sysco Corporation.

Meryam Omi, Head of Sustainability and Responsible Investment Strategy bij LGIM: 'Onze Climate Impact Pledge laat zien dat engagement een krachtig hulpmiddel kan zijn, mits consequent toegepast. Gezien de urgentie om de klimaatverandering aan te pakken zijn gesprekken zonder acties niet langer geschikt. We zijn enorm verheugd door de vooruitgang van veel van de bedrijven. Bedrijven onderaan de lijst halen hun achterstand in en voorlopers blijven baanbrekend werk verrichten. Maar we weten dat er nog veel meer nodig is en dat we bedrijven zullen moeten blijven dwingen bedrijfsmodellen te bouwen die geschikt zijn voor

Attachments