ABP helpt deelnemers bij aanvraag gemist arbeidsongeschiktheidspensioen

ABP helpt deelnemers bij aanvraag gemist arbeidsongeschiktheidspensioen

Pension
Pensioen.jpg

Een groep van circa 16.000 deelnemers van ABP maakt geen gebruik van de premievrije opbouw en het arbeidsongeschiktheidspensioen waar zij mogelijk wel recht op heeft. Het fonds heeft dat ontdekt door nieuwe en verbeterde datatechniek. Voor ABP staat voorop dat deze deelnemers het volledige pensioen krijgen dat hen toekomt. Daarom gaat ABP (ex)deelnemers helpen om dit pensioen met terugwerkende kracht aan te vragen. Ook wordt de informatie over en het aanvragen van het arbeidsongeschiktheidspensioen verbeterd.

Er wordt momenteel hard gewerkt om de individuele situatie van de (ex)deelnemers in kwestie zorgvuldig in kaart te brengen. Daarbij wordt afgestemd met UWV. Vervolgens worden (ex)deelnemers zo snel mogelijk persoonlijk geïnformeerd. (Ex)deelnemers kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van een voorschot op het eventueel gemiste pensioen. Een voorschot-check en aanvraagprocedure worden via MijnABP aangeboden. ABP heeft een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen (045 -579 61 70) om deelnemers met vragen zo goed mogelijk van dienst te zijn.

ABP-directeur Nicole Beuken: ‘Ik vind het vervelend dat er een groep (ex)deelnemers is die geen arbeidsongeschiktheidspensioen heeft aangevraagd , terwijl ze daar wel recht op hadden. Ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat die groep mensen krijgt waar ze recht op heeft. Tegelijkertijd ben ik blij dat dankzij nieuwe manieren van data-analyse, deze groep deelnemers bij ons in beeld komt. Ook gaan we ervoor zorgen dat deelnemers dit pensioen voortaan snel en eenvoudig kunnen aanvragen.’

(Ex)deelnemers die het betreft kunnen in de komende dagen een brief verwachten met meer informatie. ABP verwacht ongeveer een jaar nodig te hebben om alle terugbetalingen af te ronden. Omdat de individuele situatie van (ex)deelnemers nog onvoldoende duidelijk is, kan nu niet exact aangegeven worden om welke bedragen gaat. Het zal gemiddeld om circa 200 euro bruto per maand gaan. Het aanvragen van arbeidsongeschiktheidspensioen wordt vereenvoudigd. Zo komt er een online tool waarmee deelnemers die in de toekomst arbeidsongeschikt raken, snel en eenvoudig hun arbeidsongeschiktheidspensioen kunnen aanvragen. Daarnaast gaat ABP de regeling beter onder de aandacht bij deelnemers en werkgevers brengen.