ASI: volatiliteit Brexit creëert kansen voor koopjesjagers

ASI: volatiliteit Brexit creëert kansen voor koopjesjagers

Equity Europe
Stocks.jpg

Op 23 juni is het precies drie jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk voor Brexit koos. Sindsdien moeten beleggers in Europese aandelen leven met meer volatiliteit op de financiële markten. Maar in een geglobaliseerde economie zijn andere factoren van groter belang, vindt vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments (ASI).

De algemene indruk is dat politieke risico’s in Europa zijn toegenomen sinds het Brexit-referendum. Dit heeft er mede voor gezorgd dat beleggers vorig jaar 80 miljard dollar uit Europese aandelen hebben teruggetrokken, blijkt uit cijfers van de financiële databank EPFR. “Politieke trammelant wordt weerspiegeld in de aandelenkoersen, zoals bleek bij de recente gebeurtenissen in Griekenland en Italië”, aldus Andrew Milligan, hoofd beleggingsstrategie bij ASI. 

“Toch mag de kracht van binnenlandse en vooral grote economieën niet worden onderschat. Gemiddeld genereren Europese bedrijven ongeveer 40% van hun inkomsten buiten Europa. In bepaalde landen en sectoren ligt dat percentage nog hoger, en voor de grotere FTSE100-beursfondsen ligt het cijfer zelfs bijna op de 70%.”

Concurrentievoordeel

Dat verklaart waarom de FTSE All Share-index sinds juni 2016 vrij goed heeft gepresteerd, met een stijging van ongeveer 7,5% per jaar. Een aantal kwalitatief sterke Europese bedrijven heeft het wel degelijk een stuk beter gedaan dan wat de krantenkoppen over de Europese aandelenmarkten doen vermoeden. Volgens Angus Tester, specialist Europese aandelen bij ASI, is het beleggingsklimaat in Europa zelfs ideaal voor ‘stockpickers’.

“Beleggers hebben de voorkeur voor bedrijven met een sterk concurrentievoordeel die hen beschermt tegen onverwachte gebeurtenissen. Een van de belangrijkste eigenschappen van bedrijven met deze zogenoemde ‘slotgracht’ is dat ze de prijzen van hun producten kunnen verhogen zonder dat klanten op de loop gaan.”

 Koersbewegingen

“Dit prijszettingsvermogen is vooral belangrijk in tijden van enorme valutaschommelingen, zoals dat gebeurde met het pond sterling na de Brexit. Die koersbewegingen hebben immers invloed op de kosten van grondstoffen of basisproducten. Het vermogen van een bedrijf om die extra kosten door te berekenen is heel belangrijk voor beleggers.”

“Ondanks alle rumoer is Europa nog steeds een grote, liquide, maar ook complexe markt met verschillende landen, culturen en rechtssystemen. Dat biedt de kans om aantrekkelijke en vaak verkeerd geprijsde beleggingen te vinden, die ETF-beleggers bijvoorbeeld mislopen.

“De toekomstige groei van kwalitatief sterke bedrijven wordt ook ondersteund door krachtige structurele trends, zoals demografische veranderingen, digitalisering en de blijvende waarde van A-merken. Zulke bedrijven hebben de kracht om te bloeien, zelfs in turbulente tijden.”