CFA Institute: Investment Professional of the Future

CFA Institute: Investment Professional of the Future

Financial markets Outlook
Beursvloer (02)

Bijna de helft van de beleggingsprofessionals verwacht dat hun rol in het volgende decennium aanzienlijk zal veranderen. Rapport van het CFA Institute identificeert de vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle carrière tegen de achtergrond van een disruptieve omgeving.

Investment Professional of the Future, een nieuw rapport van CFA Institute, de wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals, onderzoekt hoe de rollen, vaardigheden en organisatieculturen in de beleggingsindustrie veranderen in het licht van een sterk veranderende sector. Het rapport is het derde deel in een serie die de toekomst van de beleggingsindustrie onderzoekt, en de implicaties voor bedrijven en voor degenen die in de sector werken.

“In een disruptieve en complexe omgeving gaat kennis sneller achteruit en moeten vaardigheden worden verdiept. Het vermogen om kansen te zien in de veranderingen die plaatsvinden is van vitaal belang voor de huidige beleggingsprofessional. Dit rapport biedt waardevol inzicht in hoe werknemers en werkgevers in de sector zich kunnen aanpassen en kunnen profiteren”, zegt Paul Smith, CFA, president en CEO van CFA Institute.

Aanpassingsvermogen is essentieel

Uit de antwoorden van meer dan 3.800 leden van het CFA Institute en kandidaten wereldwijd blijkt dat 48% verwacht dat hun rol binnen vijf tot tien jaar aanzienlijk anders of onbestaand zal zijn. Onder financieel adviseurs is dit percentage 58%. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden is essentieel om concurrerend te zijn; beleggingsprofessionals moeten zich aanpassen of riskeren achterhaald te raken.

Bovendien is 89% van de ondervraagde beslissers in de sector het ermee eens dat de rol van het individu tijdens zijn of haar loopbaan meerdere malen zal veranderen, waardoor aanpassingsvermogen en levenslang leren essentieel worden voor toekomstig succes. Zestig procent van de beslissers verwacht dat beleggingsondernemingen in de komende vijf tot tien jaar meer zullen moeten investeren in opleiding en ontwikkeling. Ondertussen zegt 87% van de beleggingsprofessionals dat opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden een van de belangrijkste aspecten van een werkgever zijn.

De belangrijkste sleutel voor aanpassingsvermogen is dat er diversiteit bestaat in een loopbaantraject (d.w.z. de mate waarin ervaringen die men tot nu toe heeft opgedaan variëren) en de bereidheid om verder te leren. Om beleggingsprofessionals bij het ontwikkelen van aanpassingsvermogen binnen hun loopbaan, heeft het CFA Institute een online assessment tool ontwikkeld. Deze korte vragenlijst stelt mensen in staat om in te schatten waar ze staan ten opzichte van andere leden en kandidaten van het CFA Institute wereldwijd.

Zachte vaardigheden en T-profiel zijn veel gevraagd

Onder de respondenten van de enquête zijn de vaardigheden die vandaag de dag belangrijk worden gevonden, soft skills, en kennis van alternatieve investeringen en optimalisatie van portefeuillerisico. Ondanks de huidige hype leert momenteel slechts 17% van de respondenten programmeertalen voor data-analyse zoals Python, R en MATLAB, en slechts 12% vergaart softwarevaardigheden voor datavisualisatie zoals Tableau en Qlikview.

Aan de vraagzijde hebben meer dan 130 beslissers in de sector input gegeven over de vaardigheden die het meest nodig zullen zijn en die het moeilijkst te vinden zijn. De belangrijkste vaardigheden voor de toekomst zijn T-profiel vaardigheden, die 3,5 keer zo belangrijk zijn als technische vaardigheden. T-profiel professionals hebben zowel specifieke, specialistische kennis als het vermogen tot het leggen van bredere professionele connecties, begrip en perspectief. Tegelijkertijd zijn de moeilijkst te vinden vaardigheden in de beleggingsindustrie juist T-profiel vaardigheden en soft skills, zoals creativiteit en het vermogen om verschillende disciplines met elkaar te linken.

AI + HI: De toekomst van het werk in de beleggingsindustrie

Een van de belangrijkste aanbevelingen voor professionals is dat ze meer technisch inzicht moeten krijgen waarbij “AI+HI” staat voor de interactie tussen kunstmatige intelligentie (AI) en menselijke intelligentie (HI). Beslissers uit de sector zeggen dat AI de belangrijkste aanjager van veranderingen in de sector is, en dat daarmee professionele rollen vervangen en/of verbeterd worden. Routinetaken zullen in toenemende mate door machines worden uitgevoerd en het menselijke element bij oordeelsvorming zal belangrijker worden. De nieuwe mens/machine- interface vereist dat mensen en AI samenwerken, en degenen die daarin een evenwicht vinden zullen het meest innovatief zijn en de meeste vruchten plukken.

“Door de trends te begrijpen die van invloed zijn op toekomstige professionele rollen, kunnen we het CFA® programma en onze middelen voor ‘lifelong learning’ door ontwikkelen om huidige en toekomstige professionals voor te bereiden op de industrie van morgen", aldus Smith. Zo omvat het curriculum van het CFA-programma tegenwoordig ook fintech gerelateerde onderwerpen.

Azië zal de toekomst van vermogensbeheer aandrijven

De vermogensbeheersector van de toekomst zal in toenemende mate worden gedreven door ontwikkelingen in Aziatische vermogensbeheerbedrijven, aangezien de regio zich positioneert om het centrum te worden van een transformerende sector door financiële technologie, groeiende financiële markten en een florerende pool van aanstormend talent. Onderzoek uitgevoerd door Mercer voor het CFA Institute toont aan dat India gepositioneerd is om de grootste groeimarkt te worden, met een groei van maar liefst 33% in de komende 10 jaar en heeft daarbij profijt van de sterke economische groei van het land, een gestage instroom van ingenieurs van de universiteiten, een groeiende middenklasse en de toenemende vraag van de Indiase bevolking naar financiële diensten.

Methodologie

Het rapport werd gebaseerd op onder meer een wereldwijde enquête onder 3.832 leden en kandidaten van het CFA Institute over hun carrière pad, loopbaan management en verwachtingen over de sector en hun werkgevers, en een enquête onder 133 beslissers in de sector over wereldwijde trends over het werk in vermogensbeheer. Daarnaast werd kwalitatieve input verzameld van meer dan 100 deelnemers aan rondetafelgesprekken en individuele interviews, met onder meer investeringsprofessionals, human resources- en educatie professionals, universitaire programmadocenten en executive recruiters. In deze reeks van onderzoek verschenen ook Future State of the Investment Profession en Investment Firm of the Future.