Nationale-Nederlanden: Pensioenakkoord belangrijke stap richting toekomst

Nationale-Nederlanden: Pensioenakkoord belangrijke stap richting toekomst

Pension system
Vooruitzicht.jpg

Hieronder volgt het commentaar van David Knibbe, CEO van Nationale-Nederlanden, op het nieuwe pensioenakkoord:

‘We vinden het positief dat de ambitie uit het regeerakkoord vorm heeft gekregen nu de sociale partners een pensioenakkoord tot stand hebben gebracht. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet richting een toekomstbestendig pensioenstelsel. Een stelsel dat bijdraagt aan een beter pensioeninzicht voor de deelnemers en daarmee ook aan het vertrouwen in het pensioen. Wel is het zaak dat de stuurgroep voor het nieuwe pensioencontract en de afschaffing van de doorsneesystematiek met de nodige voortvarendheid aan de slag gaat.

Een aanzienlijk deel van de werknemers in Nederland spaart bij verzekeraars via hun werkgever voor aanvullend inkomen op de AOW. NN heeft als grootste pensioenverzekeraar twee miljoen deelnemers.

We vinden dat iedereen een goed pensioen moet kunnen opbouwen. NN is voorstander van een collectief georganiseerd persoonlijk pensioen met keuzemogelijkheden die aansluiten bij de veranderende maatschappij en bijbehorende wensen en behoeftes van deelnemers. Waar het nodig is, blijft solidariteit ons uitgangspunt, bijvoorbeeld als het gaat over risico’s die moeilijk door mensen zelf te dragen zijn, zoals langleven en arbeidsongeschiktheid.

Het afschaffen van de doorsneesystematiek raakt naast de pensioenfondsen ook verzekeraars en hun klanten die de zogeheten actuariële premie gebruiken waarbij jongeren een lage en ouderen een hoge premie betalen. We steunen het voorstel om de doorsneepremie af te schaffen en ook daarvoor een eerlijke premiesystematiek in te voeren. Op dit moment gaat bij de oplossing van de overgangseffecten de aandacht uit naar pensioenfondsen. Omdat deze nieuwe systematiek voor iedereen gaat gelden, is het belangrijk dat er ook aandacht is voor de transitie bij verzekeraars.

We volgen de verdere uitwerking van het akkoord door de stuurgroep nauwgezet, waarbij het belang van transparantie en duidelijkheid over het pensioen voor de werkgevers en deelnemers wat mij betreft voorop blijven staan.

Onderdeel van het akkoord is ook een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers. NN gaat op meerdere vlakken uit van keuzevrijheid voor onze klanten, zoals voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De financiële situatie en de behoefte van ZZP’ers is divers. Het is dan ook belangrijk dat uitzonderingen mogelijk blijven, zoals voor een ZZP’er die reeds beter passende voorzieningen heeft getroffen of dit zou willen doen. De uitwerking van dit onderdeel van het akkoord dient met het oog hierop met aandacht te gebeuren.’