BNY's Newton IM: populisme treft obligatiebelegger

BNY's Newton IM: populisme treft obligatiebelegger

Fixed Income Politics

Obligatiebeleggers gaan een nieuwe, onvoorspelbare fase in nu toenemend populisme leidt tot hogere uitgaven en stijgende begrotingstekorten. Dat stelt Paul Brain, hoofd vastrentende waarden van Newton, onderdeel van BNY Mellon IM. Passief beleggen past hier niet bij, zo benadrukt de veteraan: ‘Het is zeer waarschijnlijk dat delen van de obligatiemarkt een negatief rendement zullen laten zien.’

Brain schetst drie fases in de beleidsreactie op de grote financiële crisis. De eerste is de kwantitatieve verruiming van de afgelopen tien jaar, die geleid heeft tot zeer lage rentes. Dit monetaire beleid heeft als onbedoeld neveneffect een toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk door stijgende effectenkoersen en vastgoedprijzen, terwijl spaartegoeden niets meer opbrengen.

In de tweede fase wordt een strikt begrotingsbeleid onder politieke druk vervangen door toenemende overheidsuitgaven en belastingverlagingen. Newton ziet dat aan zowel de linker- als aan de rechterkant van het politieke spectrum gebeuren.

De derde fase is die van de veelbesproken Modern Monetary Theory (MMT), waarbij overheden tekorten monetair financieren. Newton noemt dit ‘helicoptergeld’, dat zal leiden tot stijgende rentes en dus lagere rendementen voor obligatiebeleggers.

In veel landen zijn de schulden al flink opgelopen. Zo voorspelt het IMF dat de totale rentekosten van VS de komende drie jaar meer 100 miljard dollar zal toenemen – als de rente op het huidige niveau blijft. Ook in Europa moeten beleggers rekening houden met populistische partijen die hun kiezers hogere uitgaven beloven. Wanneer deze politici niet aan de verwachtingen kunnen voldoen leidt dat tot (meer) ontevreden kiezers, en daarmee de oprichting van meer populistische partijen, aldus Brain.