MFS: Verkopen van obligaties opkomende landen beetje kortzichtig

MFS: Verkopen van obligaties opkomende landen beetje kortzichtig

Emerging Markets Fixed Income
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Obligaties uit de opkomende landen zijn uit de gratie bij beleggers, vooral bij de particuliere beleggers. Dat is kortzichtig, want de vooruitzichten voor deze beleggingscategorie zijn goed en het strategisch inzetten van deze obligaties is op de langere termijn een belangrijke bouwsteen voor de gediversifieerde portefeuille, aldus Rob Hall, fondsbeheerder van het Emerging Debt Fund van vermogensbeheerder MFS.

Hier zijn gehele commentaar:

“Als de markten onrustig zijn verliezen beleggers vaak hun affiniteit met bepaalde beleggingscategorieën, vooral categorieën die zij ‘achter de hand houden’ voor een meer risk-on klimaat. De afgelopen maanden hebben particuliere beleggers hun schuldpapier uit opkomende markten van de hand gedaan terwijl institutionele deelnemers meestal hun stukken vasthielden.”

“De beslissing om uit te stappen is achteraf gezien een beetje kortzichtig, aangezien dit segment de verliezen van vorig jaar grotendeels heeft goedgemaakt. De tegenwind van met name het monetaire beleid van de VS is bovendien geluwd. Maar dit wil niet zeggen dat de situatie voor deze beleggingsklasse weer rustig is. Beleggers proberen nog steeds te bevatten of een scenario van trage groei van de wereldeconomie en lage inflatie er eentje is van de lange duur of dat nervositeit voor het eind van de cyclus gegrond is."

“Maar obligaties uit opkomende markten moet niet alleen worden gezien en ingezet als tactisch handelsinstrument. Het strategisch inzetten van deze obligaties kan op de lange termijn een van de belangrijkste bouwstenen blijken te zijn onder een goed gediversifieerde portefeuille.”

Schuldpapier opkomende landen is factor van belang

“Schuldpapier uit opkomende landen gold lang als een ‘gewaagde’ belegging. Maar de onderliggende fundamenten zijn in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd en het aantal en type emittenten is uitgebreid en gegroeid. De beleggingsklasse EMD (emerging market debt) is met een wereldwijd marktaandeel (marktkapitalisatie) van ruim 8% inmiddels een factor van belang geworden.”

“De kredietbeoordeling van veel opkomende landen zijn momenteel ook beter dan van veel ontwikkelde landen. Bovendien is het arbeidsethos in deze landen verbeterd en zijn er hervormingen gaande die het bedrijfsleven ondersteunen. De forse stijging van de productiviteit in combinatie met de toename van de beroepsbevolking geeft vertrouwen dat het economische groeivoordeel van opkomende markten ten opzichte van de ontwikkelde wereld zal aanhouden.”

“Daarnaast heeft EMD over de lange termijn aantrekkelijker risico-gecorrigeerd rendement opgeleverd dan andere beleggingscategorieën. In een wereld die naar rendement snakt, zijn de obligaties uit opkomende landen een belangrijke bron. Het is wel van oudsher een van de meer volatiele vastrentende activaklassen, wat maakt dat de belegger zowel een langere beleggingshorizon als een tolerantie voor tijden dat de prestaties zwak zijn moet hebben. Dat gezegd hebbende, valt het op dat EMD weinig tijd nodig heeft om op te veren na marktdalingen en dat doorgaans sneller doet dan wereldwijde aandelen.”