Invesco: Duitse president ECB kan beleggersvertrouwen monetair beleid ondermijnen

Invesco: Duitse president ECB kan beleggersvertrouwen monetair beleid ondermijnen

Monetary policy ECB
ECB.jpg

De mogelijke aanstelling van de Duitse Bundesbank-baas Jens Weidmann als president van de Europese Centrale Bank zou het monetaire beleid in Europa aanzienlijk veranderen en daarmee het beleggersvertrouwen ondermijnen, constateert Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van Invesco. Volgens haar groeien Weidmanns kansen als de Fransen aanspraak maken op het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Kristina Hooper ziet dat de Franse president Emmanuel Macron probeert te voorkomen dat een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie uit Duitsland afkomstig is. Hooper volgt de ontwikkelingen rondom de opvolging voor de verschillende voorzitters nauwgezet door de toekomstige gevolgen voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank. “Als Macron succesvol is in zijn strijd om het voorzitterschap van de Europese Commissie, dan krijgt Duitsland waarschijnlijk de optie om de president van de ECB te leveren”, stelt Hooper. “In dit geval is dat vermoedelijk Jens Weidmann. Weidmann is een monetaire havik die het monetaire beleid in Europa aanzienlijk zou kunnen veranderen hetgeen het beleggersvertrouwen kan ondermijnen.”

Bijgevoegd treft u de volledige analyse ‘Global markets: What does the fragmented parliamentary election mean for Europe?’ door Kristina Hooper van Invesco. Hierin gaat Hooper tevens dieper in op de gevolgen van de Europese verkiezingen. Hieronder enkele hoofdpunten:

  • In Griekenland kreeg de partij Nieuwe Democratie meer stemmen dan regerende partij Syriza. Die schreef nieuwe verkiezingen uit, hetgeen op korte termijn onzekerheid tot gevolg heeft.
  • De Partij van Matteo Salvini, Lega Nord, houdt waarschijnlijk vast aan de huidige Italiaanse coalitie met de Vijfsterrenbeweging, in ieder geval tot aan het moment dat begrotingsbehandelingen concreter worden, ondanks dat de Vijfsterrenbeweging beduidend minder stemmen kreeg dan Lega Nord kreeg tijdens de verkiezingen.
  • In het Verenigd Koninkrijk kregen pro-Europa-partijen gezamenlijk meer stemmen dan Nigel Farage’s Brexit Partij. Dit suggereert dat, mocht er een tweede referendum worden gehouden, de optie om in de EU te blijven vermoedelijk de meeste stemmen zou krijgen.
  • Premier Theresa May heeft aangekondigd dat ze op 7 juni als leider van de Conservatieve Partij aftreedt. Boris Johnson, een pro-Brexit-hardliner, is de meest waarschijnlijke opvolger. De kans op een ‘no-deal Brexit’ neemt hierdoor toe, temeer omdat het Britse parlement waarschijnlijk elk Brexit-plan van Boris Johnson zal verwerpen, zoals in mei al gebeurde. Evenwel is alles nog mogelijk. Na 31 oktober zouden er nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden, een nieuw referendum of het Verenigd Koninkrijk zal via een harde Brexit de EU verlaten. Op de korte termijn verwacht Hooper volatiliteit bij het Britse pond, aandelen en staatsobligaties nu markten te maken krijgen met onzekerheid.