Pictet AM: Hout interessantere belegging door nieuwe technologieën

Pictet AM: Hout interessantere belegging door nieuwe technologieën

ESG-investing Commodities Technology
Brazilie.jpg

Nieuwe technologieën maken hout veelzijdiger in gebruik, waardoor houtgerelateerde bedrijven een nog interessantere belegging zijn. Dat concludeert Pictet AM. De vermogensbeheerder ziet dat door de introductie van nieuwe technologieën hout sterker en net zo brandwerend als metaal kan worden gemaakt, waardoor het nog beter bruikbaar is als bouwmateriaal. Wat bovendien meetelt is dat elke kubieke meter hout die wordt gebruikt als vervanging voor staal of aluminium, de CO2-uitstoot in de atmosfeer vermindert met gemiddeld 0,9 ton.

Pictet AM ziet een opmerkelijke groei binnen aantal een houtgerelateerde sectoren. Een van de snelst groeiende is die van kruislings gelijmd hout (cross laminated timber, CLT). Dit houtbouwproduct wordt opgebouwd uit kruislings verlijmde eenlaagsplaten, met milieuvriendelijke lijm. Pictet AM verwacht binnen de CLT-sector een groei van 670 miljoen dollar nu naar 2300 miljoen dollar in 2025, een jaarlijkse groei van 15%.

Een andere houtsector waarvan Pictet AM verwacht dat die een groei gaat doormaken, bestaat uit bedrijven die innovatieve textielvezels van bewerkte of opgeloste houtpulp produceren voor onder meer viscose en de natuurlijke kunstvezel tencel. Daarvan worden bijvoorbeeld sportschooloutfits en brandwerende kleding vervaardigd. Deze houtvezelmarkt groeit tussen 2017 en 2022 naar verwachting met 5-6 procent per jaar, met name door een groeiende vraag uit opkomende markten.

Relatief nieuw is het houtproduct xylitol. Pictet AM constateert dat deze kunstmatige zoetstof, die wordt gewonnen uit geraffineerde houtvezels en geldt als vervanger van suiker in suikervrije producten, aan populariteit wint. De vermogensbeheerder verwacht dat de xylitol-markt groeit van 115 miljoen dollar in 2014 naar 1 miljard dollar in 2023.

Hout is daarnaast beter in staat de hoeveelheid CO2 terug te dringen dan een methode die recent veel aandacht kreeg, de Carbon Capture and Storage-technologie (CSS), benadrukt Pictet AM. Bij CCS wordt de CO2-uitstuit van bijvoorbeeld energiecentrales opgevangen en ondergronds opgeslagen. Deze methode vereist echter hoge opstartkosten en er is het gevaar van lekkage.

Bomen zijn daarentegen goedkoper om te planten en hebben 400 miljoen jaar ervaring met het vastleggen van CO2. Bovendien ‘lekken’ bomen geen CO2, tenzij ze worden verbrand.